Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok C

  Chabo
   

  Chabo


  Fekete-arany, fodros tollú, kakasA fajtára jellemző a kis termet, a rövid lábak, a meredek farok és a kis méretükhöz viszonyítva feltűnően nagy fej és taraj. A chabo sokféle színben és mintával, valamint eltérő toll szerkezettel létezik, fodros és selyemtollal. Kezdjük az egyik fő fajtajellemzővel, a lábakkal. Rövidek, alig láthatók, nagyon vastagok, teltek, az ízületben jól sarkítottak, a talp minden esetben sárga. A nagyon rövid combokkal együtt így alkotják a tipikusan alacsony chabo-állást. A testforma rövid és széles, a nyaktollazat dús és majdnem a nyeregig esik. Oldalról nézve a hátfarok vonal egy hajtűre hasonlít. Döntő jelentőségű a viszonylag széles és kissé magasan hordott, jól kidomborodó mell is. A kakas farka függőlegesen, jól szétterülve áll, és a kiálló sarlótollai a teljes hosszának jó egyharmadával túlnyúlnak. A tojó farok tartása hasonló, azonban ne terüljön szét túlságosan. A szárnyaikat mélyen hordják. Alaki hibák: hosszúra nyúlt hát, keskeny és lapos mell, hosszú lábak és magasan tartott szárnyak. A fej függelékei a lehető legnagyobbak legyenek: egyszerű, szélesen illeszkedő fűrésztaraj durva szemcsés szerkezettel és nagy cakkokkal. A tojó taraja is lehetőleg nagy legyen, széles cakkokkal. A taraj lemeze a nemes tojóknál hátul oldalra hajlik. A selyemtollú chaboknál a selyemtollú tyúkokhoz hasonlóan nincsenek horgok a tollzászlón, de a tollazatuk sohasem éri el selyemtollú ázsiai rokonaikénak a finomságát. A fodros tollú chaboknak loknihoz hasonlóan csavarodik a tolluk a főevező és a farok tollak kivételével.
   
  Szín és minta
   
  Selyemtollú sárga, fekete farkú, tyúkA leggyakoribb színváltozatok a fehér, a fekete, a fehér fekete farokkal (siro), a sárga fekete farokkal, a fekete fehér pöttyökkel (butschi) és a karvalyszínű. Ezen kívül többnyire kisebb kollekciókban fekete-aranynyakút, fekete-ezüstnyakút, fogolyszínűt, sötét ezüst-búzaszínűt, arany-búzaszínűt, porcelánszínűt és vörös vállút is bemutatnak. Új szín: sárga kék farokkal. A törpetyúkfajták közt csak a chabonál van fekete farkú fehér tyúk. A karvalyszínűek mintája széles, egyenletes és barna árnyalattól mentes legyen. A kékek heterozigóták és mindig sötét szegély nélküliek. A fekete-arany színűek és a fekete ezüstszínű változat pontos leírását a fajtaleírás 1964-es újra megfogalmazása szerint rögzítették. Ez alapján a kakasoknak narancsvörös, ill. ezüstfehér a nyakmintájuk, a tollszárcsík fekete és nem ér egészen a toll végéig, ugyanilyen minta látható a szárnyfedőkön és a nyereg tollain is. A tojók testtollai feketék, zölden fénylők. A váll matt aranyszínű tollazatán a tojók a fogolyszínűek patkó alakú fekete mintáját mutatják, mely a sávozottság hajlamára vezethető vissza. A porcelánszínűek színe és mintája megfelel a tollaslábú törpetyúkokénak. A chaboknál korábban más színváltozatok és tollszerkezet változatok is léteztek. B. Dürigen Baromfitenyésztés c. könyvében arany tarka, chamnois- vagy teaszínű borzas chabot (shin-koro-sakui) és tollas lábú chabot is megemlít.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A "kis groteszkek" mindig nagy feltűnést keltenek a kiállításokon. A feltűnően nagy fejfüggelékekkel a testarányok törpeszerűségével és a szélsőségesen alacsony állással erős kontrasztot mutatnak. A színváltozatok sora az érdekes mintákkal, a selyemtollúság és a fodros toll szerkezet teszik ezen kívül nagyon kedveltté a chabokat. Németországban kb. 1920 óta fordulnak elő selyemtollú chabok. Az első ilyen tollszerkezetű tojót egy Moran nevű kamaraénekes kapta Japánból. Chr. Scheiding egykori javaslatával döntően segítette a tenyésztést és az értékelést: "Nagy vonalakban tekintve ennél a változatnál is érvényesülnie kell a sima tollú chabok jellegének. A nagyon lágy, selyemszálhoz hasonló toll a fodrosnál még kevésbé illik a kívánt formához és vonalalakuláshoz. Erre ennek megfelelően tekintettel kell lenni. A selyemtoll nagyon gyenge, lágy és hajlékony szára miatt nagyon hasonlít a pehelytollhoz. A szártói elágazó ágak és sugarak kevesebb horoggal rendelkeznek, jobban szétállnak, így hiányzik a normális tollzászló zárt jellege. Az egész tollazat inkább hajra hasonlít és nagyon puha tapintatú". Scheiding ez okokból enyhébb bírálat mellett érvel, és e kincs tenyésztőinek azt ajánlja, hogy gondosan járjanak el az állatok mosásakor és szárításakor, hogy a lehető legjobb kondíciót érjék el. A rövidlábú vagy selyemtollú csibék, melyek életképesek, később heterozigóta jelleggel örökítenek, vagyis átlagos an 50 % rövidlábú, életképes, 25 % hosszúlábú, kiállításra nem alkalmas és 25 % homo zigóta (életképtelen) utódot hoznak létre. Ebből látható a chabo-tenyésztőknek igen nehéz dolguk van, ha rövidlábú, de életerős, értékes állatokat akarnak kiállításra vinni.
   
  Súlykakas0,6 kg
   tojó0,5 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege28 g

  A tojás színefehér-krémszínű
  Kategória: Törpe dísztyúkok C | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1459 | Helyezés: 0.0/0