Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok C

  Törpe cochin

  Törpe cochin  Fekete, kakasA gazdag tollazat és a mély állás miatt ez a fajta terjedelmesnek és egy kissé tömegesnek hat. A tojó azonban átlagosan csak 750 g-os, a kakas 850 g-os. A "toll-labda" elnevezés igen találó az összmegjelenésre; a szokatlan pehely toll-gazdagság döntő a tollszerkezet szempontjából. A tollak kétharmada puha, széles pehelytollból áll, csak az elülső harmada kemény. A telt comb- és lábujjtollazat kiemeli a mindenhol lekerekített képet. A típusos állatok törzse telt és széles, mellük mély, állásuk széles, testük előre hajlik. A dús nyaktollazat a hátra esik, a test hátulsó része az úgynevezett far, melyhez széles hát - és nyeregtájék és jól lekerekített hátulsó vég tartozik. A hosszú testforma, a kevés tollazat és a fejletlen, túl keskeny vagy lapos far éppúgy értéktelenné teszi, mint a túl magas állás és a hosszú kakasfarok. A fej viszonylag kicsi, taraja egyszerű, álló fűrésztaraj, melynek lemeze szabad, de enyhén követi a tarkót. A kissé kidomborodó szemöldökívek a narancssárga-pirosasbarna szemek felett, a piros toroklebenyek és füllebenyek egyszerűek, nem rendkívüliek. A tojó a nagyon telt nyeregpárna és a széles, emelkedő far, a még mélyebb, előre hajló állás miatt még "tolllabdaszerűbb", mint a kakas.
   
  Szín és minta
   
  Barna sávozott, tyúkFehér, fekete, fekete-fehér tarka, sárga, kék, gyöngyszürke, karvalyszínű, sárga-fehér karvalyszínű, fogolyszínű, sötét-ezüstnyakú, barna sávozott, nyírfaszínű, búzaszínű és ezüst-búzaszínű. A törpe cochin nem utolsósorban a színváltozatok széles palettája miatt olyan kedvelt és elterjedt. Értékeléskor különösen figyelnek a feketéknél a kifejezett zöld fényre, a fehéreknél a tiszta fehér, sárga árnyalattól mentes tollakra, a sárgáknál a szép színes alsó tollazatra és a sárga tollgerincre. A kékek heterozigóták; kék színük gyakran foltos és fehér is látható benne. A karvalyszínűeknél a kakasnak és a tojónak eltérő a mintája: a kakasok mindig világosabbak a tojóknál. A fogolyszínű kakasok melle és combja fekete, nem mintás, nyakuk mintájában kifejezett a tollszárcsík és látványos a szárny háromszögük, a tojók válltollazatának minta nélkülinek kell lennie, de nyakmintájuk kifejezett. A barna sávozottaknál a telt, egyenletes aranybarna szín és a látványos patkó alakú rajzolat a lényeg. Viszonylag ritkák a sárga karvaly színűek, a nyírfa színűek és a gyöngy szürkék.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe cochin a "kényelmes", nyugodt fajtát testesíti meg szeretetreméltó, szelíd lényével. Tartási feltételeihez tartozik azonban a gondozott homoktalaj vagy a puha gyep. Ennél a fajtánál egyértelműen a látványossága és nem a gazdaságossága áll az előtérben.
   
  Súlykakas0,85 kg
   tojó0,75 kg

  Gyűrűméretkakas16 mm
   tojó15 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30 g

  A tojás színebarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok C | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1112 | Helyezés: 0.0/0