Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok C

  Törpe croad langschan

  Törpe croad langschan  Fekete, kakasFeltűnő a magas állás és a törpeváltozatnál is látványosan kifejezett törzsmélység. A törzs emellett meglehetően rövidnek hat, és felülről a hátvonal líraalakja és a magasan tartott farok határolja. A faroknak mindkét nemben jó hosszúnak kell lennie, a kakasnál hosszú sarlótollakkal. Széles vállak és szorosan testhezálló szárnyak tartoznak a langschan-alakhoz. A mell bár széles és jól lekerekített, de kissé magasan tartott. Telt has tájék illik hozzá. A tojóra a kissé szabadabb líra alakú hát jellemző, és a hosszú kormány tollak még jobban érvényesülnek. A fej pontok egyszerűek: a széles koponyán ül a közepes méretű álló fűrésztaraj kb. 5 nem túl mélyen bevágott foggal a kakasnál és a tojónál egyaránt, lemeze kicsit eláll a tarkótól. A toroklebenyek csak középhosszúak és finoman lekerekítettek legyenek. Piros, keskeny, hosszúkás alakú füllebeny, nagy sötétbarna szemek és az erős csőr képezik a többi fej pontot. Feltűnően hosszú combok és lábak alkotják az erősnek tűnő állást, ahol is a lábszár a sarokízülettel csak egészen kis szögben álljon. A croad a törpe langschantóI többek között a láb külső felének és a külső ujjnak a tollasodásában különbözik. Ha nincs meg a tipikus testmélység, akkor a hát vonala alig ívelt, a mell túl keskeny és lapos, ha túl rövidek a farktollak, a comb és a láb nem tűnik hosszúnak, és ha hiányzik a jellegzetes láb- és lábujjtollasodás, az igazán durva hibának számít ennek a fiatal törpetyúk-fajtának az értékelésében.o
   
  Szín és minta
   
  Fekete, tyúkAz USA-hoz és a nyugati országokhoz hasonlóan a törpe croad langschan nálunk is fekete és fehér változatban létezik. A feketéknél kifejezett zöld fényt és matt fekete alsó tollazatot várnak el. Ezenkívül fontos a sötét szaruszínű csőr és a kékesfekete láb. A fehéreknél megengedik a kakasok enyhe sárgás árnyalatát a dísztollakban. A csőr színe itt világos palaszürke, a láb palakék. A talpnak mindkét színváltozatban látványosan vöröses-fehérnek kell lennie, a fehéreknél a lábujjak köze is vöröses.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A nagy testű croad langschan kicsinyített változatának rendelkeznie kell a nagy testű összes tulajdonságával. Ez már 1995-ben is jól látható volt Nürnbergben, a német országos baromfifajta-kiállításon először bemutatott állatoknál. Lendületes felső vonaluk és "nemes" állásuk miatt a törpe croad langschanok valószínűleg Németországban is gyorsan szereznek barátokat, amiben az is közrejátszik, hogy a gazdasági tulajdonságaik is igen jók.
   
  Súlykakas1,2 kg
   tojó1 kg

  Gyűrűméretkakas16 mm
   tojó15 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színebarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok C | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 482 | Helyezés: 0.0/0