Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok C

  Törpe csapottfarkú

  Törpe csapottfarkú (kaultyúk)  Vörösnyergű, kakasEnnél a fajtánál a test tömzsi hengeres formája főleg a hiányzó farok miatt látszik minden oldalról jól lekerekítettnek. A test vége nem keskenyedhet el, hanem szélesnek, gömbszerűnek kell tűnnie. Az elülső részt a telt, a vállakig és a mell felső részéig eső nyaktollazat és a jól kidomborodó mell képezi. Ehhez a zömök formához igen jól illenek a rövid combok és a közepesen magas lábak. Nagyon fontos a szárny tartás és a szárnyhossz. Lehetőleg a test végénél érjenek véget, tehát ne nyúljanak túl rajta, és jól simuljanak a testhez anélkül, hogy lelógnának. Az alsó vonalhoz a jól fejlett hastájék tartozik. A hátvonal hátrafelé kissé lejt. Az egyszerű fűrésztaraj egyenesen áll, lapja nem követi a tarkót. Néhány törpe csapottfarkú tyúk kis bóbitával rendelkezik, amit a standard kifejezetten elismer. A kis fejpontokhoz tartoznak a kicsi toroklebenyek, a szív alakú fehér füllebenyek és a pirosbarna szemek. A láb színe a színváltozattól függően a hússzínűtől a palakékig és a feketéig változik.
   
  Szín és minta
   
  Ezüstnyakú, tyúkBár az egységes szín és mintázat alárendelt jelentőségű, a következő színváltozatokon kívül nem lehet kiállítani mást: arany- és ezüstnyakú (a tojóknak többszörös tollszegélyük van), narancsnyakú, vadas, búzaszínű, fekete, fehér, kék, gyöngyszürke, karvalyszínű, fekete-fehér tarka, vörösnyergű, kék aranynyakú, kék ezüstnyakú, porcelánszínű, ezüst és arany pöttyös és foltos.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A farkatlanság és ezzel néhány farokcsigolya és a faroknyúlvány hiányzása alapjában véve mutációként minden tyúkfajnál felléphet. A farkatlanság dominánsan öröklődik, azaz ezt a tulajdonságot minden farkat vis elő fajtánál ki lehetne tenyészteni. A törpe csapottfarkú tyúkok nyugodtak és bizalmasak, még ha szívesen is használják a szárnyukat. Bár kissé furcsán néznek ki, nagyon életerősek és viszonylag érzéketlenek a zord időjárással szemben, a csibék pedig kifejezetten jó növekedési erélyűek. A farkatlan tyúk természetesen nem tetszik mindenkinek, de éppen ennél a fajtánál találunk különösen igyekvő és sikeres tenyésztőket.
   
  Súlykakas0,7 kg
   tojó0,6 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege25 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok C | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 652 | Helyezés: 0.0/0