Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok D

  Törpe dominikánus

  Törpe dominikánus  Karvalyszínű, kakasEz a törpetyúk-fajta elegáns jelenség. Ehhez hozzájárul a hosszú, enyhén lejtő törzs és a karcsú nyak a telt, de nem túl hosszú tollazatával. A széles, középhosszú hát alkotja a felső vonalat. A kakasnál a hátulsó részen telt nyeregtollazat helyezkedik el. A nyújtott, formai eleganciát kiemeli a meglehetősen széles és laposan tartott kakasfarok. A sarlótollak egyenletesen oszlanak el. Oldalról a nem túl hosszú, de szorosan testhezálló szárnyak határolják a hengerformát. A telt, jól előrenyúló, magasan hordott mellből fut az alsó vonal az erős combokon és középhosszú lábakon át a jól fejlett hastájékba. A tojó melle és hasa még teltebb, mint a kakasé; testformája összességében kicsit teltebb és tömzsibb, ahol is jelentősége van a laposan és lazán hordott farokhoz vezető átmenetnek a jól, de nem párnázottan telt nyeregtájékkal. Ezzel a háttérrel érthető, hogy a kiállításokon miért nem értékelhető nagyra a kis, gyenge vagy túlméretes testű törpe dominikánus. Az emelkedő hátvonal és a keskeny vagy bozontos farok is durva hibának számít. A kakas és a tojó fejpontjai az ivarból fakadó méretjellemzők kivételével megegyeznek. Már a nagy testű fajtánál is feltűnő a test méretéhez képest viszonylag kis fej. Ennek a törpéné1 is látványosnak kell lennie. Ehhez szükséges az alacsony homlok, a keskeny, alacsony, lehetőleg egyforma széles, finoman gyöngyözött rózsataraj és a rövid, egyenes tövis. A kis, kerek toroklebenyek és a kis, vörös füllebenyek miatt is aprónak tűnik a fej. A csőr középhosszú, sárga és szaruszínű a hegye. Az arcbőr piros és csupasz; a szem narancspiros. Néhány állatnak még durva rózsatarajjal, a füllebenyek fehér színberakódásával és szürke arccal kell küzdenie.
   
  Szín és minta
   
  Karvalyszínű, tyúkA hogy a nagytestűeknél is, csak karvalyszínűek vannak. A csinos kontrasztos mintát a fekete és a kékesszürke szín enyhe, ívelt harántsávozottságban megjelenő váltakozása adja. A mintázat a kakasnál egyforma szélességű. A tojónál valamivel szélesebb a fekete tollmező. A csíkoltsággal ellentétben ez a minta ugyan tiszta, de nem élesen elhatárolt. Az alsó tollazat is csak gyengén rajzolt. A vörös vagy sárga színárnyalatok a tollazatban épp úgy zavarók, mint a túl éles keskeny mintázat, mely a csíkoltság felé hajlik.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A legrégibb amerikai fajtát Németországban az egyik legfiatalabb fajtává törpésítették. Bámulatos módon az állatok az elismertetéskor már mind alak, mind minta szempontjából helyes típust testesítettek meg. Természetesen kezdetben még problémák adódtak a méretviszonyokkal és a fejpontokkal. Ez a fiatal törpetyúk-fajta Németországban időközben már figyelemre méltó tenyésztési fokot ért el. Azt, hogy kedvelik, nemcsak a forma, a fej és a mintázat harmóniájának köszönheti, hanem a kedvező tojástermelésének is. Robusztus jellege jó felnevelési eredményeket tesz lehetővé. Ez a törpetyúk-fajta valószínűleg rövid időn belül utat tör magának és felzárkózik a többi kedvelt fajtához.
   
  Súlykakas 0,9 kg
   tojó 0,7 kg

  Gyűrűméretkakas 15 mm
   tojó 13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 35 g

  A tojás színe barnás
  Kategória: Törpe dísztyúkok D | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 423 | Helyezés: 0.0/0