Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok D

  Törpe drezdai

  Törpe drezdai  Fekete, kakasA törpe drezdaiak alakjára a kicsit hosszabb, szélesebb és mély törzs és a középhosszú, széles hát jellemző. Fontos a nyereg szélessége; nem keskenyedhet el és meg kell felelnie a vállszélességnek. A hátvonal sem homorú, hanem először vízszintes, majd szögletes folytatás nélkül megy át a tompaszögben tartott farokba. A mell- és a hastájék széles és telt. Az állás közepesen magas, az erős, de csak kissé kiálló combok és a középhosszú lábak révén. A nyújtott formához nagyban hozzájárul a testhezálló és feszes szárny tartás. Hossza ne haladja meg a testét. A törpe new-hampshirtől a fej pontokban is különbözik: kis rózsataraja van, melynek kerek vége a tarkót követi. A toroklebenyek igen kicsik, a füllebenyek kicsik és pirosak. A szem narancs sárgapiros; a láb sárga színű.
   
  Szín és minta
   
  Aranybarna, tyúkAz aranybarnáknál a hampshire-rel szemben a kakasok nyaktollazatán is látható tollszárcsík-minta. A nyereg tollazatának aranybarna színe nem sötétebb, hanem egyforma színű a nyaktollazattal. Vörösesbarna szárnyfedők, világos lazacszínű alsó tollazat, sötétbarna- fekete farktollak alkotják a kakas további színképét. A tojó fedőtollai világosabbak, mint a kakasé. Nyaktollazatának világos arany színén jól látható legyen a tollszárcsík-minta, mely jobban megközelíti a fejet, mint a kakasnál, és jóval magasabbra megy, mint a törpe new-hampshire tojóknál. A feketéknél elvárt az üde zöld fény és a kakasoknál a világos-fehér alsó tollazat. A fehérek formája még mindig nem típusos, inkább a vajandottéra emlékeztet, melynek része volt a fajta kialakításában. A rozsda-fogoly színűek színe és mintázata megegyezik a törpe welsumiével.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Aki a temperamentumos, ugyanakkor kissé durva megjelenésű törpetyúkot kedveli, amely különösen jól viseli a telet és szorgalmasan tojik, annak a törpe drezdai ajánlható. Egy tíz tojóból álló törzs II és fél hónap alatt 1820 tojást tojt aradebeuli kontrolltelepen; ez átlagosan 182 tojás tojónként. A legjobb tojó 237 tojást tojt. A takarmány felhasználásra 313 g/lOO g tojás értéket kaptak. Ezek a számok magukért beszélnek és sok tenyésztő véleményét megerősítik: a törpe drezdai tyúkok is az élen állnak a gazdasági törpetyúkok között.
   
  Súlykakas 1 kg
   tojó 0,9 kg

  Gyűrűméretkakas 15 mm
   tojó 13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 40 g

  A tojás színe sárga
  Kategória: Törpe dísztyúkok D | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 678 | Helyezés: 0.0/0