Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok F

  Törpe főnix

  Törpe főnix  Narancssárga nyakú, kakasA törpe főnixnek mindenekelőtt karcsúnak, kecsesnek, minden oldalról lekerekített alakúnak és elég hosszúnak kell lennie. A mellvonal csak kicsit domborodik előre, a hát vonala enyhén meredek. Legfeltűnőbb fajtabélyeg a farktollazat szokatlan alakulása, mely főleg a kakasoknál keskeny, hosszú nyereg-, nagyon hosszú kormány- és ugyanolyan keskeny, akár 1,50 m hosszú sarlótollakban jut kifejezésre. A farok tartás lapos, a felső vonal ezáltal "folyik". A nagyon jó kakasoknál a mellék-sarlótollak ugyanolyan hosszúak, mint a fő-sarlótollak. Fontos, hogy a szárnyak jó zártak legyenek és magasan tartsa őket a tyúk, nehogy megzavarja a felső vonallal szinte párhuzamosan futó alsó vonalat. Így jön létre a "csőszerű" összkép. Az állás közepesen magas, a comb ok azonban jól láthatók legyenek, a lábak csak középhosszúak, de finom csontozatúak. Ennél a fajtánál a tenyésztés szempontjából döntő jelentősége van a tojó tollgazdagságának. Az alaknak is kifejezésre kell juttatnia a hosszú farkú, karcsú és kecses törpetyúkot. Az illetékes Obmann H. Falk így ír erről: "A háttól a nyereghez és a farokhoz vezető átmenetnek, mely végül elkeskenyedik, egy egyenest kell képeznie (hogy a hosszúságnak megint nyomatékot adjon), melynek a kardszerű (nem egyenes), lefelé mutató kormány- és farktollak képezik a végét". Az ilyen tipikus alakú tojóktól nevelnek jó kakasokat. Az alak és atollszerkezet mellett értékeléskor a fejpontok állnak legelöl. Döntő a kis és meglehetősen hosszú fej az egyszerű, finoman cakkozott, egyenesen álló fűrésztarajjal, a fehér, kicsi füllebenyek és a fénylőn piros szemek. A magas, hosszú taraj lemez, a nagy cakkok nem illenek az összességében kecses törpe főnix kicsi fejéhez.
   
  Szín és minta
   
  Aranynyakú, tyúkÉrtékeléskor elsősorban ugyan az alakot veszik figyelembe, de az időközben már valamennyire kiterjedt tenyészállomány mellett pontosabban kellene ügyelni a színváltozatokra. Engedélyezett színváltozatok: vadas, aranynyakú, narancssárga nyakú, ezüstnyakú, fehér és fekete. Ennél a fajtánál természetesen nincs olyan nagy szerepe a színek tisztaságának és a mintázat finomságának, mint például a német törpénél, de a színképek lényegében feleljenek meg annak. A láb olívzöld színű, de más lábszín, pl. a kék és a hússzínű is megengedett.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A fajta előnyei kézenfekvők: a bantam tyúkok egyenesen az élénk, emellett finom vonalú és nemes törpetyúkot testesítik meg. A színváltozatok sokfélesége, a markáns tollszerkezet és a nemes fejpontok
   
  Súlykakas 0,8 kg
   tojó 0,7 kg

  Gyűrűméretkakas 13 mm
   tojó 11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 25 g

  A tojás színe sárgás
  Kategória: Törpe dísztyúkok F | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1581 | Helyezés: 0.0/0