Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok F

  Törpe fríz tyúk
   

  Törpe fríz tyúk


  Citrom fekete sávolyos, kakasHa a fajta nagy testű változata az egyik legkönnyebb tyúkfajtát képviseli, akkor a törpe fríz tyúkok annak még kisebb, karcsúbb változatai. A vízszintesen tartott, finoman lekerekített, enyhén hengeres törzs a finom csontozat miatt filigránnak tűnik. Ezt a benyomást erősíti az igen hosszú és szépen ívelt, egyenesen tartott nyak jól fejlett tollazatával. A nyaktollazatnak annyira dúsnak kell lennie, hogy a messzemenőkig eltakarja a vállakat, a hátat és részben a nyak elülső oldalát. A karcsú törzshöz csak a kissé kiálló vállak és az erős, de testhez simuló szárnyak illenek. Ezek hátrafelé enyhén ereszkednek, de hosszuk nem lépheti túl a testet. A kakasnak emellett gazdagon fedett a nyeregtájéka és kifejezett a sarlótollazata, mely magasan hordott és erősen ívelt. A széles, szétterülő kormány tollak a tojónál még jobban érvényesülnek. A magasan viselt és kidomborodó mell határolja elölről a törzset, a mérsékelten fejlett has pedig hátul. Mindenesetre a tojó hasa kicsit teltebb és kicsit kiáll. A combok csak éppen közepesen hosszúak, a lábak hozzáillően kékesszürke színűek. Míg a kakas egyszerű, egyenes tarajt visel, melynek 5-6 cakkja nem lehet túl mélyen bevágva, a tojó taraja kissé elterülhet. A taraj lapjának mindkét nemben enyhén emelkednie kell. Nagy, narancspiros szemek, ovális, kis, tiszta fehér, sima felületű füllebenyek és közepesen hosszú csőr (világos szaruszínű-kék, világos heggyel) alkotják a további fejpontokat. A finom összmegjelenéshez csak a közepesen hosszú, vékony, kerek áll-lebenyek illenek.
   
  Szín és minta
   
  Citrom fekete sávolyos, tyúkA fajta nagy testű változata csak sárga fehér sávolyos színben létezik, a törpe fajta csak citrom fekete színben. Ez egy nagyon mutatós színkép és mintázat, mely a kakasnál citromsárga színben fénylik a fejen, a nyaktollazaton, a háton, a nyeregtollazaton. A mell, a has és a combok viszont világossárgák. Ott megengedett a tojónál kifejezett fekete sávolymintázat. Vörösesbarna szárnyfedők, keskeny, sárga szegélyű fekete faroktollak, sárga főevezők fekete belső zászlóval, kevés fekete sávoly- illetve cseppmintázattal teszik teljessé a kakas színképét. A tojónak világossárga a bőre és nincs fekete mintázat a fején, a nyakán és a nyaka elülső részén. Szoros, fekete sávolyminta látható a szárnyfedőin, a hátán, a mell- és a hastollazatán. A sávolymintát két-három fekete, ovális folt alkotja a tollgerinc mindkét oldalán anélkül, hogy érintenék azt vagy atoll peremét. Sárga szegély húzódik a fekete főevezőkön, míg a sárga főevezőkön ugyancsak fekete sávolymintázat van, mely a belső zászlóban sávozottságba vált át. A sárgásbarna farktollazatot fekete harántrajzolat díszíti. Ha túl szoros a mintázat, sávszerű lesz, és a sötét alapszínhez hasonlóan durva hibának számít.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe fríz tyúkok elsősorban dísz- és kiállítási tyúkok pompás szín- és mintajátékkal. Az ivarok eltérő mintázata miatt már elég korán megkülönböztethető a kakas és a tojó. Aki mozgékony, eleven, szokatlan színezetű törpetyúkot szeretne, annak a törpe fríz tyúkok ajánlhatók.
   
  Súlykakas 0,55 - 0,65 kg
   tojó 0,45 - 0,55 kg

  Gyűrűméretkakas 13 mm
   tojó 11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 30 g

  A tojás színe fehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok F | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1309 | Helyezés: 0.0/0