Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok H

  Holland törpetyúkok

  Holland törpetyúkok  Aranynyakú, kakasA holland törpetyúkra a rövid, egyenesen tartott, széles test, a messze előre tolt mell és a homorú, rövid hátvonal jellemző. A nyeregnek szép ívben kell a jól benőtt, magasan hordott farok részbe átmennie. A szárnytartás nem olyan mély, mint a bantamnál, de látványosan lefelé irányuljon anélkül, hogy érintené a földet. A zömök formát kihangsúlyozza az alig középhosszú, jól hátrahajló nyak, a telt, vállakat takaró tollazattal. Ehhez a formához az inkább alacsony állás illik, melyet a rövid comb ok és az alig középhosszú, sötét palakék lábak alkotnak. Feltűnő a kis, finom fej a kis, egyszerű fűrésztarajjal, mely a kakasnál is egyenesen áll. A taraj lemeze ne kövese a tarkót, hanem egy kicsit felfelé irányuljon. A füllebenyek tiszta fehérek, finomszerkezetűek legyenek. A szem narancssárga-barnás piros színű. A tojó tipikus homorú hátvonala többnyire még kifejezettebb, és jól fejlett has tájéka legyen. A testtartás mindkét nemben vízszintes.
   
  Szín és minta
   
  Ezüstnyakú, tyúkNémetországban túlnyomórészt az aranynyakú és az ezüstnyakú színváltozatokat állítják ki. Ritkábban azonban kéket és fehéret is bemutatnak. Nálunk még igen ritkán fordul elő a többi szín változat: narancssárga nyakú, kék-aranynyakú, vörös nyergű, fekete, karvalyszínű, lazacszínű, ezüst-búzaszínű és arany-búzaszínű. Legújabb színváltozatok az autoszex színű, a fogolyszínű, az ezüst fogolyszínű, a sárga columbia és a kék ezüstnyakú.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Mind a kiállító ketrecben, mind pedig a volierben és a kifutón is tetszetős ez a kecses, és mégis oly eleven, élénk tyúkocska. Főleg azoknak a tenyésztőknek ideális ez a fajta, akik csak szerény hellyel rendelkeznek. Különösen a gyerekek örülnek a bizalmas állatkáknak, melyek kis termetük ellenére meglepő tojástermelő képességűek. Nem utolsósorban egyetérthetünk W. Schwarz-cal: "A holland törpetyúkok a legkisebb tyúkocskák kedvelőinek a színváltozatok tarka csokrát kínálják". A tenyésztők mind dicsérik a tojások mesterséges keltethetőségét és a csibék jó növekedési erélyét.
   
  Súlykakas 0,5 - 0,55 kg
   tojó 0,4 - 0,45 kg

  Gyűrűméretkakas 11 mm
   tojó 9 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 30 g

  A tojás színe fehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok H | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1557 | Helyezés: 0.0/0