Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok H

  Törpe hamburgi

  Törpe hamburgi  Ezüstfényű, kakasElőtérben áll a fácánszerű elegancia a folytonos vonalakkal, a vízszintes tartású karcsú törzzsel és a hát-farok finom átmenetével. Emellett az egész alak nemes, nincsenek szögletek és élek, a háta elég hosszú. A mellvonal jól lekerekített és nem mehet túl mélyre. A kakasnál a figyelem a laposan tartott, ívelt, széles fő- és mellék-sarlótollakkal tűzött farokra irányul. Az eleganciához hozzátartozik a jól látható combok és a finom csontozatú lábak alkotta állás. A lábaknak mindegyiknél palakéknek, illetve a feketéknél szinte feketéknek kell lenniük. A tojó alakja többnyire még határozottabban kifejezi a hosszú, vízszintes hengerformát. Emellett ügyelni kell arra, hogy a hastájék ne legyen túl telt, a farok pedig ívelt és zárt legyen. Igen nemesek a fej pontok: közepes méretű fej, szilárdan és egyenesen álló, cseppszerű gyöngyökkel tűzött, kis rózsataraj. A taraj vége, a tövis hátrafelé keskenyedik, egyenes vonalú vagy enyhén emelkedő. Még több nemességet kölcsönöznek a nagy, kerek, simán testhezálló, fehér zománcként csillogó füllebenyek és a csak kicsi, kerek toroklebenyek. A szem sötétbarna, ami az ezüstfényű kakasoknál gyakran gondot okoz, mert azok kissé világosabbá válnak.
   
  Szín és minta
   
  Ezüstfényű, tyúkAz ezüstfényű kakas ezüstfehér alapszínen finom fekete csúccsal ellátott nyak- és nyeregtollakat visel. A testen a lehetőleg nagy és egyenletesen kerek, mélyfekete, bogárzöld fényű pöttyök adják a többi rajzolatot. Fontos, hogy minden toll végén legyen pötty, és hogy a jó méret ellenére az ezüstfehér főszín még látható legyen. A szárnyakon a sávszerűen összerendezett pöttyök két sorban jelennek meg. A pöttyminta a sarlótollakon kerek, a kormánytollakon félhold alakú. Mindkét nemnél ügyelni kell a feketésszürke alsó tollazatra. A tojó mintázata fekete-fehér tarka fejtollakból áll, a nyakán ezüstfehér a főszín, a tollak csúcsa fekete. A tojónál az egész fedőtollazaton egyenletesen kell eloszlania a tipikus pöttymintának. Az aranyfényű törpe hamburgiak ezüstfehér helyett aranybarna főszínűek, farktollaik egyszínű feketék. A fekete törpe hamburgiakra pompás zöld fényű tollak jellemzők. A tűzött arany, a fehér és a tűzött ezüstszínűeket csak az utóbbi években ismerték el.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A fajta nemes vonalvezetése sok tenyésztőt megigézett. Ehhez jönnek még a nemes fejpontok és a tollazat pompás szín- és mintajátéka. Sok kedvelője ezért "gyöngynek" nevezi. A törpe hamburgiak termelőképesség tekintetében is megállják a helyüket.
   
  Súlykakas 0.7 kg
   tojó 0,6 kg

  Gyűrűméretkakas 13 mm
   tojó 11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 30 g

  A tojás színe fehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok H | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 782 | Helyezés: 0.0/0