Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok H

  Törpe holland fehérbóbitások
   

  Törpe holland fehérbóbitások


  Kék, kakasA válltájék a széles vállakból indulva enyhén lefelé fut, és hátrafelé elkeskenyedik. A felső vonal kissé homorúnak látszik; a törzsnek egészében azonban megnyúltnak kell tűnnie. A kissé előre álló mell és a nyitva tartott farktájék révén jön létre a többi alaki jeggyel együtt a törpe parlagi tyúkforma összképe. A comb ok alig láthatók, az állás a csak közepesen magas lábak miatt nem magas. A kakas a dús, széles sarlótollas farkát magasan, de nem meredeken tartja. A nyereg- és a fedőtollaknak sűrűeknek és fejletteknek kell lenniük. Az előző fajtákhoz hasonlóan a fejpontok állnak a fajta megítélésének középpontjában. A törpe holland fehérbóbitásoknak a legerőteljesebb a bóbitaképződése a törpetyúkok között. A kakas bóbitáját keskeny, csúcsos tollak alkotják, a tojóé rövid és lekerekített tollakból áll, így az ő bóbitája teltebbnek, tömörebbnek és zártabbnak tűnik. Azonban a kakas bóbitája is köröskörül zárt legyen, a szemeknek pedig szabadon kell maradniuk. Hibás a választékképződés és a csavart tollak, valamint az erősen fodros bóbitatollazat. A bóbita szerkezetének szempontjából előnyös, ha a homloknál és az oldalakon rövid, feszes tollak támasztják meg a hosszabbakat. Ha a tollak elöl túlnyúlnak, vagy ferdén áll a bóbita, az éppúgy mínuszpontokat eredményez, mint az összességében túl kicsi bóbita. A tojónál a tipikus gömb alakú bóbitát a nemnek megfelelően hosszabb és rövidebb tollak hozzák létre, melyek labdához hasonlóan összekapcsolódnak. Míg a taraj teljesen hiányzik, a toroklebenyek viszonylag jól fejlettek. A füllebenyek kicsik és kékes színűek, a szem piros-piros barna. A duzzadt orrlyuk ennél a fajtánál is fajtajellemző, mely együtt jár a koponya- és a bóbitaképződéssel. A szemeknek teljesen szabadon kell lenniük.
   
  Szín és minta
   
  Fekete, tyúkA csodaszép színkontraszt legjobban a feketéknél érvényesül. A bóbitatollak minden színváltozatnál, a fajtanévnek megfelelően, tiszta fehérek. Az elülső tollak színe megfelel a mindenkori tollazat színének. A feketéknél kifejezett zöld fényt és fekete-sötét palakék lábakat várnak el. A fehér kakasok dísztollaiban még gyakran látható sárgás árnyalat, míg a tojók színe többnyire tiszta. Lábuk színe világos palakék, a hússzínűt még elfogadják. A kék színű törpe holland fehérbóbitások testtollai egyenletes acél- vagy palakékek, szegélyük sötét. A kakas oknak kékesfekete a nyak- és a nyeregtollazatuk. A kékek viszonylag ritkák; ugyanez érvényes a karvalyszínűekre is, melyek mintázata nem hasonlíthat a sávozottságra. Lábuk fehér vagy enyhén gyöngyszürke. A fekete-fehér tarka a legritkább színváltozat. A legújabb pedig a sárga.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Ahhoz, hogy az állatokat tiszta bóbitával és jó kondícióban vihessük kiállításra, hozzáértésre van szükség. A különleges gondozás és elhelyezés, amihez a csibék hideggel szembeni védelme is hozzátartozik, a bóbita felkötése és a frizura kialakítása a kiállítás előtt nélkülözhetetlen. Csak csatlakozhatunk H. D. Prekelhez, ha óva int minket a bóbita fakításától. Ez először is nem megengedett az általános kiállítási feltételek szerint, másrészt károsítja a bóbita tollszerkezetét. Ezenkívül a sárgás bóbita természetesen öröklődik még akkor is, ha mesterségesen ki is fehérítették, úgyhogy a bóbita színének javítását csak a megfelelő tenyészkiválasztás segíti.
   
  Súlykakas 0,8 kg
   tojó 0,7 kg

  Gyűrűméretkakas 13 mm
   tojó 11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 30 g

  A tojás színe fehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok H | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1512 | Helyezés: 0.0/0