Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok H

  Törpe houdan

  Törpe houdan


  Fekete-fehér tarka, kakasAz inkább alacsony, mint magas állású tömzsi parlagi tyúkformának meg kell lennie. A törzs csak enyhén lejt, a mell mélyen illesztett és jól lekerekített, a has jól fejlett. A kakasok gazdag farktollazatot viselnek, a farok helyzete meglehetően magas, a combok alig láthatók, a lábak alig közepesen hosszúak. A vállakat majdnem eltakarja a nyaktájék telt tollazata. A fejen fontos fajtajellemzők találhatók: dús és zárt szerkezetű, tömött bóbita, mely egy félgömb alakú magaslaton ül a szabadon álló tarajjal. Ez két egymás mellett fekvő, laposan kiöblösödő levélből áll, a bevágásai mérsékelten mélyek (pillangótarajnak is hívják). A szakáll a "nagy, dús tollazatú pofaszakállból és a fátyolszerűen leeső kecskeszakállból áll", ahogy a fajtaleírásban találóan írják. Az erős csőrön a bóbitás tyúkoknál tipikus, duzzadt orrlyukak láthatók. A szem sárgáspiros-pirosbarna. A fajta további jellegzetessége az ötödik lábujj a hátsó lábujj felett, mely kissé felfelé áll és jól elkülönül a negyedik ujjtól. A láb fehér színű és feketés foltok tarkítják. Az állatoknak a bóbita ellenére teljesen szabadon kell látniuk.
   
  Szín és minta
   
  Fekete-fehér tarka, tyúkTörpe houdan csak fekete-fehér tarka színben létezik. A fő szín a zöld fényű fekete, a nemes állatoknál a tollak végén találhatók egyenletesen elosztva a fehér foltok, helyenként félhold alakú szegélyt alkotva. A bóbita tollai túlnyomórészt fehérek.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe houdanok a tekintélyes bóbita- és szakállképződései, az érdekes taraj formával és az ötujjúsággal egyszerre több szokatlan jellemzőt is egyesítenek magukban, így vonzó külsővel rendelkeznek. Azonban a gazdasági tulajdonságaikat is kiemelhetjük: nagyon jó tojástermelők, a csibék könnyen nevelhetők, jó a növekedési erélyük és nem utolsósorban jó a húsuk minősége, melyet a vágóállatok szolgáltatnak; elvégre nagy testű rokonaik a nehéztestű francia pecsenyetyúk-típushoz tartoznak.
   
  Súlykakas 0,9 kg
   tojó 0,8 kg

  Gyűrűméretkakas 15 mm
   tojó 13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 35 g

  A tojás színe fehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok H | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 668 | Helyezés: 0.0/0