Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok I

  Indiai törpeviador

  Indiai törpeviador  Fácánbarna, kakasA törpe indiaiak testformája és állása az angol bulldog típusának felel meg. A törzs rövid és széles, a lapos hát hátrafelé elkeskenyedik. A hatalmas vállakból élesen kiáll a nyak, mely rövid, tollazata pedig ritka és drótszerű, a legjobb állatoknál nem hullik a vállakra. Domború szárnyaikat magasan hordják. Különösen a melltájék széles és jól izmolt. Ha kettéválik a mell és kopasz, pirosas a bőr, akkor nemes és értékes az állat. A hatalmas testhez képest a farktollazat a kakasnál is gyenge. Lógatva tartja, és csak kevés keskeny, hegyes, kemény mellék- és fő-sarlótollakból áll. A tojónál megkövetelik a farktollak zsalu- és tetőszerű elrendeződését, mely más fajtáknál hibás. A farktollak mindenesetre zártak legyenek. Az állás összességében mély, de nem korcsosodhat el. A vastag csontozatú, vaskos lábak jól távol állnak egymástól. Szokatlanok az erős, vastag lábujjak és a jól fejlett karmok is. A fej kifejezése ragadozómadár-szerű. Hozzájárul ehhez a széles, erősen domború koponya az erős csőrrel. Az indiainál viszont nem olyan fejlettek a maláj-jellegű szemöldök ívek, a szem se üljön olyan mélyen. A szem színe ideális esetben gyöngyszínű; a világos szinte egyenértékű. A tarajt "háromsoros borsótaraj"-nak nevezik, a toroklebenyek lehetőleg kicsik legyenek. A tojónak az egyéb, ivar által meghatározott különbségeken kívül inkább vízszintes a testtartása.
   
  Szín és minta
   
  Fácánbarna, tyúkA fácánbarna, a vöröses fehér (jubilee) és a kék fácánszínű ugyanolyan, mint a nagy testű változat. A fehérek még nagyon ritkák. Sárga 1960 óta létezik az USA-ban, fekete Ausztráliában. A lábnak mindig sárgának kell lennie.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe indiaiak szokatlanul robusztusak és elevenek. Növekedési eréjük mindig lenyűgöző. Erőteljes alkatuk és szép színképük révén létrejövő kifejezett kiállítási értékük mellett figyelemreméltó a törpeviadorok tojástermelése is: mely a viadorok közt az élen áll, valamint meg kell említeni nagy húskihozatalát és kiváló minőségű húsát.
   
  Súlykakas 1 kg
   tojó 0,85 kg

  Gyűrűméretkakas 18 mm
   tojó 15 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 30 g

  A tojás színe világosbarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok I | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 2052 | Helyezés: 0.0/0