Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok I

  Törpe itáliai

  Törpe itáliai


   
  Rózsatarajú kék, kakasA törpe itáliaira elvben ugyanazok a formai jellemzők érvényesek, mint a nagytestű faj tára: büszke tartás, karcsú parlagi tyúkforma gördülékeny vonalakkal, széles állás és összességében elegancia. A testben kifejezésre jut a tipikus hengerforma. A törzsnek teltnek, a mellnek és a válltájéknak szélesnek kell lennie. Az elegáns vonalhoz tartozik a vízszintes testtartás és a hosszú hát, mely a nagy testű fajtával összehasonlítva finom átmenettel megy át a kissé zárt és laposan tartott farktájékba. Farkát azonban enyhén szögben tartja, és a kakasé hosszú és széles fő- és mellék-sarlótollakban gazdag. Fontos, hogy a faroktöve oldalról nézve széles legyen. A szárny tartás a forma értékelésekor döntő jelentőségű; ideális, ha a szárnyak a testtel együtt végződnek, és szorosan testhez állnak. A kakas taraja viszonylag nagy, egyszerű fűrésztaraj, lemeze nem túl hosszú és követi a tarkót, anélkül, hogy ráfeküdne. A tojó taraja elöl egyenesen áll, és hátrafelé oldalra hajlik, de nem takarja el a szemet. A füllebenyek lehetőleg fehérek legyenek, a kissé sárgás árnyalat nem hiba. A kakas toroklebenyei ne túl hosszúak és lehetőleg ráctalanok legyenek. A szem tüzes piros legyen, a láb minden színváltozatban sárga. Minden elismert színváltozat rózsatarajjal is megengedett.
   
  Szín és minta
   
  Fogolyszínű, tyúkA törpe itáliaiak színének és mintázatának kínálata gazdag: fehér, fekete, aranyszínű, ezüstszínű, narancssárga, vörös nyergű, kék, sávozott, fekete tarka, autoszex, sárga, világos, fogolyszínű; részben már elismert új színek: porcelánszínű, sárga columbia, kék fogolyszínű és narancssárga mellű. Az aranyszínű rózsatarajú is már régebb óta szerepel a standardban. A színképek megfelelnek a nagy testűekének. A legfiatalabb színváltozatokat, mint a világosat és a sárga columbiát, valamint az önmagában igen régi fogolyszínű változatot is, melyet csak az utóbbi években mutattak be újra, természetesen még elnézően kell megítélni. Ezeknek a ritkaságoknak csodálatos módon többnyire már nagyon tetszetős a színük és a mintájuk, de még nem mutatják a tipikus itáliai-formát és a jellegzetes fej pontokat, így először még egy realisztikus, az állományt érintő, támogató irányító munkára van szükség a kiállításokon. Különösen a sávozottak, melyek még mindig igazi ritkaságnak számítanak a törpe itáliaiak családjában, bár már a húszas évek vége óta tenyésztik, a sávozott mintával gyakran még együtt járó keskeny tollak miatt nem túl szigorúan kell értékelni anélkül, hogy a forma tekintetében túl sok engedményt tennénk.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe itáliaiak erős elterjedtségüket kétségtelen előnyeiknek, pl. elegáns formájuknak és tartásuknak, változatos és élénk színképüknek és mintájuknak, szerény takarmány- és helyigényüknek és nem utolsósorban a jó tojástermelésüknek köszönhetik. A csibék mesterséges keltetésénél és felnevelésénél alig akadnak problémák; csak arra kell ügyelni, hogy ezek a törpék szívesen használják a szárnyaikat, és megfelelően magas kerítést igényelnek.
   
  Súlykakas 0,9 kg
   tojó 0,8 kg

  Gyűrűméretkakas 13 mm
   tojó 11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 35 g

  A tojás színe fehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok I | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 1605 | Helyezés: 0.0/0