Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok J

  Törpe jokohama

  Törpe jokohama


   
  Vörösnyergű, kakasA fej pontok és az enyhén meredek testtartás elárulja a viadorfajtákhoz fűződő rokonságot. A törzs karcsú, mérsékelten széles vállakkal, hátulsó részén elkeskenyedő, összességében fácánszerű, elegáns. A folytonos vonal főleg a hosszú hát és a magasan hordott, kerek mell révén jön létre. Az alig kiálló hasvonal is hozzájárul a karcsú összbenyomáshoz. A kakas ok farka hosszú, tollakban gazdag, melynek sarlótollai ugyan keskenyek, de a lehető leghosszabban lógjanak le. Különös hangsúlyt fektetnek a jól fejlett nyeregtollazatra. A középhosszú szárnyakat magasan tartja a tyúk. A karcsú eleganciának az állásban is kifejezésre kell jutnia: nagyon finom csontozatú, középhosszú, sárga színű lábak, és vékony, jól testhez simuló tollazatú combok. Keskeny fedőtollak emelik ki a hosszú, vékony nyakat. A tojónak hosszú, keskeny, fácán szerű farka legyen a hegyén kardszerűen ívelt fedőtollakkal és ugyanolyan a farok oldalain. A hosszúkás, kicsi és lapos fejen kis dudoros taraj található, a fül- és a toroklebenyek kicsik legyenek; a szem piros színű.
   
  Szín és minta
   
  Vörösnyergű, tyúkA két elismert színváltozat közül a vörösnyergű a legelterjedtebb. A kakasnak tejszínfehér a tollazat a fején, a testén és a farkán, vörösesbarna-vérvörös a szárnyfedőtolla és kis fehér pöttyök láthatók vörösesbarna mellén. A tojónak lazacvörös a melle és pöttyös, mint a kakasé, a lazacvörös szárnyfedőin fehér, hosszúkás gyöngyminta található. A fehérek ne legyenek leghornszerűen ezüstfehérek, hanem tejszínfehérek.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe jokohama, mint tisztán díszfajta nagyon értékes külsejű. Egyesek a "törpetyúkok ékszerének" nevezik, hiszen esztétikailag valóban finom törpetyúk-fajta, melynél az alaki és a színjegyek harmonikus összképpé egyesülnek. Érdekes módon sok tojó bőven tojik tavasszal és nyáron, így legalább nincs hiány tenyésztojásban.
   
  Súlykakas0,8 kg
   tojó0,7 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30 g

  A tojás színesárgás
  Kategória: Törpe dísztyúkok J | Hozzáadta: Imre (2010-10-18)
  Megtekintések száma: 398 | Helyezés: 0.0/0