Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok L

  Törpe la fleche

  Törpe la fleche  Fekete, kakasHenger alakú test, széles, kidomborodó mell, széles, hosszú vonalú hát, telt hasdomborulat és a derékszögig felhúzott kakasfarok, hosszú, széles fő-sarlótollak, és jóval rövidebb mellék-sarlótollak - így állnak össze az alaki jellemzők. Ebben az összefüggésben fontos még a szorosan testhezálló szárny, a hosszú combok és lábak, így az állás viszonylag magasnak tűnik. A szárnyakat testhez simulóan kell hordaniuk. A törpe la fleche tarajformája egyedülálló a törpetyúk-fajták között. A meglehetősen széles fejen ül a kis tollbóbita előtt a koponyadomborulaton a taraj, mely két egyforma hosszúságú, kerek, függőleges, húsos csapból, az úgynevezett "szarvakból" áll. Az elülső taraj részt csak kevés tarajhús, melyet a szakmai körben "patkó alakú harántnyeregnek" neveznek, sejteti. A közepén egy kis, pár tollal fedett barázda húzódik. A bóbitás tyúkokra jellemzőek a feltűnően nagy, üregszerű orrlyukak és a kis húsos dudor a magasan feldomborodó orrháton. Hosszú és széles toroklebenyek, mandula alakú, tiszta fehér, finom füllebenyek és nagy, pirosassárga szemek képezik a további fej pontokat. A tojó tollbóbitája a kisebb szarvak miatt (tojónál 15 mm-es, a kakasnál akár 25 mm-es) jobban előtűnik, viszont a toroklebenyei és az orrlyukai nemének megfelelően kisebbek.
   
  Szín és minta
   
  A feketék fénye semmi esetre sem lehet kék vagy ibolyaszínű, sokkal inkább erős zöld legyen. A többéves állatoknál elfogadják az ólomszürke lábszínt, a fiatal állatokénak viszont sötét palaszínűeknek kell lennie. A kékszegélyűt szintén elfogadták.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Fekete, tyúkA törpe la fleche-ről elmondható az igen jó tojástermelő képesség, az érzéketlenség a zord klímával szemben, és a csibék és a fiatal állatok meglepően jó növekedése. Vitalitásukat úgy tűnik, hogy a fajta nagytestű változatától örökölték. A mozgékony állatok szabad kifutón megkeresik takarmányuk egy részét. Az "ördögi tyúkok" miniatűr formáját gyakran csodálják meg kiállító ketrecekben.
   
  Súlykakas 0,9 kg
   tojó 0,8 kg

  Gyűrűméretkakas 15 mm
   tojó 13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 35 g

  A tojás színe fehértől a rózsaszínig
  Kategória: Törpe dísztyúkok L | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 767 | Helyezés: 0.0/0