Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok L

  Törpe leghorn

  Törpe leghorn  Fehér, kakasA forma megítélésénél a felső vonal döntő. A hátvonal enyhén homorúan szép ívben, törés nélkül emelkedik a farokhoz, ahol is a legmélyebb pontnak a lábak felett kell lennie. A vállak szélesek, a törzs kifejezetten hosszú és mély. A testtartásnál a vízszintes a kívánatos, a mellvonal telt és mélyen lehúzódó. A nyújtott testnek megfelelően a farok elég hosszúnak tűnik; a kormány tollak látványosan szétterülnek. A kakas farka gazdag mellék - és fő-sarlótollakban, melyeknél a szélesség is fontos. A széles szárnyak vízszintesen, szorosan testhez simulnak. A farktő oldalról nézve jó széles legyen. A combok közepes hosszúságúak és erősek, a sárga lábak pedig finom csontozatúak és nem túl hosszúak. A finom testvonalat kihangsúlyozza a szorosan testhezálló és fényes tollazat. A nemes törpe leghorn fejpontjai látványosan különböznek az itáliaiétól: kis, hosszúkás fej forma, egyszerű, közepes méretű, egyenletesen cakkozott fűrésztaraj és vízszintesen álló tarajlap, tehát nem követi a tarkót. A közepes méretű füllebenyek zománcfehérek-krémszínűek, a sima arcbőr tollmentes és a toroklebenyek finom bőrszerkezetűek. A tojó tarajának hátsó része oldalra hajló. Feltűnően nagyok a piros szemek.
   
  Szín és minta
   
  Fehér, tyúkA tollazat színének olyan tiszta fehérnek kell lennie, mint a frissen hullott hó. A sárga árnyalat csökkenti az értékét. Ez az ezüstfehér szín a rózsaszínű tollgerinccel van kapcsolatban a még nem teljesen kifejlett tollaknál. A sárga tollgerinc nemkívánatos.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe leghorn valóban megérdemelte volna, hogy jobban elterjedjen. Még ha a tojók tojástermelés tekintetében nem is érik utol a fajta nagy testű változatát, mégiscsak nagy mennyiségű, tiszta fehér héjú tojást tojnak. A folytonos testvonal, a kakasfarok pompás tollazata és a fehér tollazat finom színjátéka a piros arccal, a sárga csőrrel és a lábakkal harmonikus összmegjelenést alkot. Ezek könnyed eleganciájú törpetyúkok, melyek kiállításon való elterjedéséhez természetesen a helyes és időben elvégzett fürdetés is hozzátartozik.
   
  Súlykakas0,8 kg
   tojó0,7 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok L | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 724 | Tag-ek(kulcsszavak): Leghorn, tojó fajta, törpe | Helyezés: 0.0/0