Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok M

  Törpe maláj

  Törpe maláj  Arany búzaszínű, kakasA törpe malájnak a nagy testű változathoz hasonlóan a nagyon magas állással, az egyenes tartással és a fajtára jellemző háromívű vonallal kell feltűnnie. A kifejlett kakas elérheti az 50 cm-es magasságot és az 1500 g-os súlyt. A törpekakas ezzel a mérettel azonban a nagy maláj súlyának csak az ötödét éri el. A hosszú, a vállakból erősen kiálló nyak vonala képezi az első ívet. A nyaktollazatnak igen keménynek és lehetőleg kevésnek kell lennie, hogy ne essen a vállakra. A rövid, lapos és nagyon széles, vízszintesen tartott törzs felső vonala domború. A sarkosan kiugró vállaknak el kell állniuk a törzstő1. A test a farok előtt tojás alakban elvékonyodik. Ez a testrész is különös en ritka tollazatú, így a mellcsonton, a combok belső oldalán és a faron láthatóvá válik a kopasz, vörös bőr. Fontos a szárnytartás; buzogányszerűen simuljanak a testhez, és az enyhén domborodó hátvonallal együtt a második ívet a1kossák. A szárnyvégek a nyergen összezáródnak, tehát semmi esetre sem végződhetnek a far tájékán. A harmadik ívet a farok képezi. Tipikusak a lógó, ostorszerű farktollak, melyek a kakasnál mint mellék- és fő-sarlótollak nem lehetnek túl hosszúak. A tojó farktollai henger alakúak. Az alsó vonalat elöl a széles és izmos mell, melyet feltűnően magasan hord, hátul a felhúzott hastájék határolja. A törpe malájhoz tartozik az igen magas állás, ezt az erős, izmos combok - melyeknek a testtől elállónak kell lenniük - és a hosszú, erős csontozatú lábak, a hosszú, jól szétterpesztett lábujjakkal alkotják. Nagy jelentősége van a fejpontoknak: a nagy testű és a törpe fajtánál rövid, erős, ívelt koponyájú fejet, erős csőrt és jól kiálló szemöldökívet követelnek meg. Tollatlan, élénkpiros arcbőr, gyöngyszínű-sárgás, mélyen ülő szemek, kis, tojás alakú, tövis nélküli húsos taraj és csak nagyon kicsi, a kopasz, piros, lebenyegszerű nyakbőrön lévő toroklebenyek tartoznak a tipikus malájfejhez. Ha a fiatal állatok szeme még kicsit narancssárga, azt elfogadják, azonban a sárgát részesítik előnyben.
   
  Szín és minta
   
  Porcelánszínű, tyúkA búzaszínű változat kakasa és tojója igen eltérő színű. Jóval ritkábbak a fácánbarnák, a porcelánszínűek, a vörösnyergűek és a fehérek. A karvalyszínűeket, mint új színváltozatot 1984 augusztusától ismerik el. Ehhez jöttek még a kék búzaszínűek és a fekete-fehér tarkák.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Aki törpe malájt tenyészt, tudja ugyan, hogy nem számíthat jó tojástermelő képességre, azonban vannak olyan tojók, melyek az első évben száznál több tojást tojnak. Ez a fajta elsősorban a kiállítási ketrec különlegessége. Emellett azonban figyelembe kell venni, hogy a ketrechez való szoktatás nélkül az állatok aligha kerülnek a helyes pozícióba. A kiállítóketrecnek elég magasnak is kell lennie. A fiatal állatok felneveléséhez elengedhetetlen a csontképző takarmány, mint például a hús, a garnéla és a takarmánymész.
   
  Súlykakas1,2 kg
   tojó1 kg

  Gyűrűméretkakas16 mm
   tojó15 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30 g

  A tojás színevilágosbarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok M | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 609 | Helyezés: 0.0/0