Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok M

  Törpe minorka

  Törpe minorka

   

  Fekete, kakasA nemes állatokra a tipikus nyújtott forma, a kifejezett állásmagasság, a határozott váll és a mell valamint a telt, kerek has jellemző. A kakas farkának dúsnak kell lennie, fő- és mellék-sarlótollakban gazdagnak, azonban nem túl hosszúnak. A hát vonala kissé lejt, a nyak közepesen hosszú. A szorosan testhezálló szárnyak kiemelik a megnyúlt alakot és a büszke tartást. A kakasnak és a tojónak is zárt, lapos a farktájéka amit a kakas kissé megemel. A közepesen hosszú lábak inkább távol álljanak egymástól, mint közel. A fejpontok nemesek: a figyelem középpontjában a nagy, sima, finom szövetű füllebenyek állnak, melyek úgy fénylenek, mint a fehér zománc, alakjuk a tojásra hasonlít és szorosan simulnak az archoz. Feltűnően hosszúak a toroklebenyek is, melyeknek ránctalanoknak kell lenniük. A nagy, hosszú és széles koponyájú fejen ül a kakasnál a durva szövetű, erős tartású nagy fűrésztaraj, mely a csőr közepénél ív alakban kezdődik és a tarkónál végződik anélkül, hogy ráfeküdne. A kb. öt csillag alakú taraj fog mélyen bevágott legyen. A tojó taraja a csőr tövében is feláll, majd hátul Ív alakban oldalra hajlik, a szemet azonban nem takarhatja el. Az arc színének élénkpirosnak kell lennie, és semmi esetre sem lehet rajta fehéresen átszőtt hely ("penész"!). A feketék csőre fénylő fekete.
   
  Szín és minta
   
  Fekete, tyúkA feketéknél elvárt az intenzív fekete bogárzöld fénnyel. Az ibolyaszínű vagy a bronzos-vörös fény hibának minősül. A lábak szinte feketék, a szem sötétbarna-fekete. A fehéreknél ügyelni kell a tiszta tollazatra, tehát lehetőleg ne legyen benne sárgás árnyalat. A szem sárgásvörös, a láb és a csőr színe világos. A fekete színű rózsatarajjal is létezik.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe minorkák a "törpetyúkok arisztokratái". Az elegáns alak és az érdekes fejpontok a lakkfekete illetve hófehér tollakkal valóságos szépséggé kapcsolódnak össze. Tenyésztőik figyelemreméltó tojástermelésüket is mindig kiemelik. Ha megfelelnek a tartás körülményei, a felnevelés és a fejlődés a kiállításig nem jelentenek különösebb problémát.
   
  Súlykakas0,9 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok M | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 659 | Helyezés: 0.0/0