Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok N

  Német törpe birodalmi tyúk

  Német törpe birodalmi tyúk  Világos, kakasAz előtérben a hosszúkás testforma áll a széles, hosszú, szinte vízszintesen tartott háttal és a vele párhuzamosan futó alsó vonallal, melyet a telt, előre álló mell, a test alatt lévő hosszú mellcsont és a húsos has alkot. A nagy testű változathoz hasonlóan a nyaktollazat nem lehet túl fejlett, és a vállak nem lehetnek szögletesek. Alakja így oldalról nézve lekerekített négyszöget alkot. A farok a kakasnál és a tojónál is tompaszöget zár be az egyenesen futó hátvonallal. A kakas farka fedőtollakban gazdag; a fő-sarlótollak azonban nem lehetnek túlságosan hosszúak. A kiálló combok és a finom csontozatú, eléggé távol álló lábak képezik az állást. Javítja a fajtajelleget, ha a szárny hosszúsága jól illik a testhez, és ha a feszesen testhezálló evezőtollak alsó széle párhuzamosan fut a hátvonallal. A viszonylag kis fejen finoman gyöngyözött rózsataraj ül, melynek vége követi a tarkó vonalát. A füllebenyek pirosak és sima szövetűek, a toroklebenyek csak közepes méretűek és oválisak legyenek. Minden szín változatnak piros a szeme és világos a lába a feketék kivételével, melyeknél megengedett a kakas esetében a finom, sötét árnyalatú, a tojónál a világosszürke lábszín.
   
  Szín és minta
   
  Világos, tyúkAz elismert fehér, világos, sárga-columbia, sávozott, fekete, vörös és nyírfaszínű változatok más fajták színképeivel összehasonlítva semmi különlegességet nem mutatnak. Meg kell azonban említeni, hogy a vöröseket nem az egyenletes mélyvörös törpe rhode mércéjével kell mérni. A sávozottakat 1958-ban, a feketéket 1959-ben, a nyírfaszínűeket 1961-ben, a vöröseket 1965-ben és a sárga-columbiákat 1970-ben ismerték el.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Az elegáns formai és finom színbeli jellemzők mellett ennél a fajtánál is jelentősége van a gazdaságosságnak, hiszen a törpe birodalmi tojó 160 tojást és még többet is tojik egy évben, a háziasszonyok pedig becsülik a finom rostú húsát. A csibék felnevelése helyes feltételek mellett problémamentesen zajlik, mert az áll atkák életerősek és gyorsan növekednek. Végül emeljük ki azt is, hogy ez a fajta egy tősgyökeres német tyúkfajta törpésített változatát mint kultúrkincset testesíti meg.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,9 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színesárgás
  Kategória: Törpe dísztyúkok N | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 984 | Helyezés: 0.0/0