Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok N

  Német törpe karvaly

  Német törpe karvaly  Karvalyszínű, kakasEnnél a törpetyúknál kifejezésre kell jutnia az erőteljes parlagi tyúktípusnak, azaz hosszú és széles a törzse, faj tára jellemző a farokszögellése, széles, hátrafelé kiszélesedő a has és domború, mélyen illesztett a melltájék, hosszú mellcsonttal. Bár összességében meg kell tartania a törpejelleget, a törpe karvaly ok sohasem hasonlíthatnak az ősi törpe típushoz, azaz keskeny törzs, itáliaiszerű, folytonos hátvonal; a szűk lábállás és a laposan hordott farok értéktelenítik az elvárt karvaly-alakot, a nagy testű változathoz hasonlóan. A fej viszonylag nagy, a koponya látványosan domborodó. A kakas egyszerű, nem túl mélyen cakkozott fűrésztarajt visel, melynek vége inkább szabadon álljon, minthogy kövesse a tarkó vonalát. A tojó, melynek alakja a megnyúlt törzs és a jól telt mell- és hastájék miatt még jobban megtestesíti a széles hengerformát, mint a kakasé, vagy álló vagy hátul elhajló tarajt visel. Kis-közepes méretű, fehér füllebenyek és jól lekerekített toroklebenyek teszik teljessé a nagy piros-világosbarna szemekkel együtt a fej pontokat. Az alig középmagas állást alkotó lábak hússzínűek. Bár a combnak kissé láthatónak kell lennie, nem állhatnak ki túlságosan.
   
  Szín és minta
   
  Karvalyszínű, tyúkA karvalymintázat fekete és világoskék színből áll, mely minden tollon többszörös váltakozásban, enyhén ívelt harántsávozottságban látható. A kakasnál egyforma szélesek a színmezők. A tojónál a sötét mezők kicsit szélesebbek, mint a világosak. Más fajták sávozottságával ellentétben az alsó tollazaton a törpe karvalynál csak halványan van meg a minta. A sávozottságnak összességében inkább kicsit elmosódottnak mint élesnek kell lennie.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Ez a viszonylag fiatal törpetyúk-fajta eddig kevés tenyésztőnél fordult elő. Az utóbbi években ugyan kiállítottak néhány állatot, a minőség azonban még hagy kívánnivalót maga után. A német törpe karvalytyúk életerős és jó teljesítményű fajta, mely a tojások számának és főleg a tojások súlyának tekintetében nem veheti fel a versenyt a nagy testű rokonával, de éppen ezekben az időkben, amikor a törpetyúk-tenyésztés gazdasági oldalának fokozott a jelentősége, fontosabbá válik.
   
  Súlykakas0,9 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok N | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 553 | Helyezés: 0.0/0