Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok N

  Német törpe lagschan

  Német törpe langschan


   
  Fekete, kakasA test elülső felének minden oldalról lekerekítettnek, a hátulsó résznek viszont tipikus háromszög alakúnak kell lennie. Az ellentét ellenére fontos az összmegjelenés tetszetős harmóniája. Az ázsiai típusok módjára a törpe langschan magas lábakon és combokon áll. A mell mélyen lenyúlik és meglehetősen telt, kerek. A viszonylag hosszú és dús tollazatú nyak mögött egyenes vonalban a farokig emelkedik a hát, mely sehol sem lehet vízszintes vagy ívelt. A felfelé terjedő nyeregtollazat többnyire együtt jár a kiállításon büntetett oldalsó "párnaképződéssel". Az enyhe ázsiai beütés a széles, jól lekerekített és kissé kiálló vállakban is megmutatkozik. A testvonalak eleganciájához hozzájárulnak a testhezálló, magasan tartott szárnyak, melyek vége a test hátulsó részéig ér. Legfontosabb fajtajellemző a felülről nézve süvegcukor alakú farktájék. A fejpontok egyszerűek: kicsi, egyszerűen cakkozott, felálló fűrésztaraj, hosszú, keskeny, piros füllebenyek, nagy, élénk, sötétbarna szemek (a fehéreknél és a vöröseknél pirosbarna). A láb világos vagy kékesfehér világos talppal.
   
  Szín és minta
   
  Sávozott, tyúkLegelterjedtebbek a feketék és a fehérek. A feketéknek ragyogó fénye legyen, a fehérek lehetőleg tiszta fehérek legyenek, sárgás árnyalat nélkül. A narancs sárga mellűeknek és a nyírfaszínűeknek azonos a mintázatuk. A kakasok nyaktollazata citromsárga illetve ezüstfehér fekete tollszárcsíkokkal, a szárnyfedők és a hát rézsárga illetve ezüstfehér. A többi toll zölden fénylő fekete. Mindkét színváltozat tojójának színes a nyaktollazata és tollszárcsíkok láthatók rajta, mint a kakasoknál. A mellmintázatot mindkét nemben a keskeny, citromsárga illetve ezüstfehér toll szegély adja. A minta az alsó felén nem nyúlhat le túl mélyen. A vörös törpe langschanok sajnos nagyon megritkultak; a sávozottak terjedése megállt, és mint a viszonylag fiatal színváltozatnál általában gyakori a kevésbé emelkedő hátvonal és az elmosódott mintázat. A színskálát tovább szélesíti az időközben megjelent kék narancssárga mellű változat.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Megnyerők a törpe langschanok elülső és hátulsó testrészeinek kontrasztokban gazdag vonalai és magas, elegáns állásuk. Tenyésztésük nem utolsósorban gazdasági tulajdonságaik miatt is ajánlható. Tojásának súlya kb. 35 g. A tojó tojástermelése mintegy 130 tojás évente.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,9 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színesárgás
  Kategória: Törpe dísztyúkok N | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 362 | Helyezés: 0.0/0