Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok N

  Német törpe lazactyúk
  Német törpe lazactyúk


  Német törpe lazactyúk A kakas és a tojó körvonala tényleg egy trapézra hasonlít. A négyszög vonalai hátrafelé szélesednek. A széles, de felül lapos vállakból indul a nyújtott hátvonal. A hát hátulsó része is széles és folyamatosan megy át a farktájékba, kidomborodó nyeregtollazat nélkül. A farok tartása közepesen magas. A kakasoknak igen dús és széles a nyereg- és a farktollazatuk. Messze előre nyúlik a mély, széles mell. A nyak telt és dús tollazatú, a comb ok alig láthatók, az állás csak éppen középmagas, így az állat zömöknek tűnik. A szárnyak simuljanak és vízszintesen álljanak. A fejpontok az egyszerűen cakkozott, egyenesen álló fűrésztaraj, a mindkét nemben megjelenő szakállszerű tollazat a torkon és a fej alsó oldalain valami ősi jelleget fejez ki. A szakáll ugyanakkor nem válhat szét áll- és pofaszakállra, nem lehet hézagos vagy ritka, hanem teljesen el kell takarnia a fül- és a toroklebenyeket. Ehhez nagyon jól illik a rövid, erős csőr. A szem narancssárga-piros színű. A tojó tipikus nyakfodorral rendelkezik, azaz fésűszerűen összezáródó tarkótollakkal, melyek kissé sörény szerűen elállnak. Nagyon fontos a szokatlan lábujj alakulás: a normális hátsó lábujj fölött található az ötödik ujj, mely kicsit hosszabb, kissé felfelé áll és mindenekelőtt a negyedik ujjtól lehetőleg már az eredésénél teljesen elválik. A lábak külső oldalán és a külső lábujjakon rövid a tollazat, mely semmi esetre se alkothat "gatyás" lábat.
   
  Szín és minta
   
  Fehér, tyúkA fajta a legelterjedtebb szín változatról kapta a nevét. A tojó szárnyfedői, háta és farktöve egyenletes lazacpiros, ahol is minden egyes tollnak fehér szára és lehetőleg fehéres szegélye van. A nyak kicsit élénkebb színű, mint a hát. A szárnyak belső zászlói a tiszta lazacpiros külső zászlókkal és a kormánytollakkal ellentétben szürkésfeketén átszőttek. Az alsó oldal, tehát a mell és a combok világos búzaszínűek, a has tollak tejszín színűek. A hátsó része lisztfehér, a tojó szakálltollai szintén. A láb és a lábujj tollai hasonló mintázatúak. Fontos az alsó tollazat színe: fehéres, a vörös tollrészeken kékesszürke fényű, a tollszárak fehérek. A kakas színe erősen különbözik a tojóétól: az alsó fele és a szakáll ragyogó fekete, a szárnyszegély és a farktollak szintén. A nyak és a nyereg tollazata elefántcsont színű, fekete szárcsík nélkül. Vörösesbarna a fodorfolt, azaz azon a helyen, ahol a tojónak sörényszerű, hátrafelé irányuló a tollszerkezete. A váll és a hát vörösesbarna színű. A vörösesbarna alapszínű fedőtollakon rézszínű a szegély. A fehér szárnyháromszöget az összezárt evezők- és főevezők külső zászlói alkotják. A fehér színű törpe lazactyúkok még igen ritkák, az utóbbi években azonban a kirchhaini Nettermann nagyon szép állatokat mutatott be. Még mindig adódnak problémák a túl gyenge lábtollazattal és a tollak sárgás árnyalatával. A világos színeken már dolgoznak a tenyésztők, feketék, kékek és karvalyszínűek egyenlőre csak Hollandiában találhatók.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Ez a fajta a "teljesítmény és szépség" egységét testesíti meg. Haszna a sok barna héjú tojásban és a konyhára szánt finom hús termelésében rejlik. Az ivarok a kakas sötét szárny- és válltollai miatt már nagyon korán elkülöníthetők.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,9 kg

  Gyűrűméretkakas16 mm
   tojó15 mm

  A tenyésztojás minimális tömege38 g

  A tojás színesárgás
  Kategória: Törpe dísztyúkok N | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 869 | Helyezés: 0.0/0