Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok N

  Német törpetyúkok

  Német törpetyúkok

   

  Porcelánszínű, kakasA német törpetyúkok leglényegesebb fajtajellemzője a jó kétszer olyan hosszú, mint széles, szinte vízszintesen tartott, henger alakú törzs, melynek felső vonala az egyenes háton át törés és szöglet nélkül megy át a farok tájékba. A farktollak tartása ne legyen túl meredek, de ne is húzza azokat. A standard "mérsékelten lapos" vonalról beszél. A kakasnál az értékeléshez fontos a dús farok a hosszú, jól ívelt, széles alapú és elkeskenyedő végű fő sarlótollakkal és mellék-sarlótollakkal. A kakas korának előrehaladtával minden vedlés után gyarapodik ez a tolldísz, úgyhogy a fiatal kakastói még nem várhatjuk el a farkto11ak gazdag teltségét. A dús nyaktollazat telten esik a vállakra, míg a test többi tolla jól testhezálló legyen, és nem lehet sűrű. A nemes állatok szárnya jól testhez simul és a testtel együtt ér véget, vagyis nem nyúlik túl rajta. Rövid combok és középhosszú, finom csontozatú, szürkéskék lábak alkotják az állást. A fejpontoknál a domború, rövid koponyára, az egyszerű fűrésztarajra, az enyhén emelkedő tarajlemezre, a szív alakú, fehér füllebenyekre és a fénylően sötétpiros szemekre kell ügyelni. Az alaki jegyekhez tartozó, enyhén előre domborodó és kissé megemelve tartott mell vonal a tojónál többnyire jóval kifejezettebb.
   
  Szín és minta
   
  Vadas színű, tyúkVadas színű, aranynyakú, narancssárga nyakú, ezüstnyakú, kék aranynyakú, kék ezüstnyakú, vörös nyergű, fehér, fekete, porcelánszínű, világos, sárga columbia, gyöngyszürke. Új változatként a nyírfaszínűt mutatták be. A tojó vadas színe túlnyomórészt telt, meleg sötétbarnából, sűrű, mélyfekete tűzöttségből és a to11széleken lévő fekete szegélyből áll. E színváltozat kakasainak barnásvörös a nyak- és a nyeregtollazata, melynek látványosan különböznie kell az aranynyakú aranysárga színétől. Igen különleges hatásuk van a zölden csillogó szárnysávoknak és a kakas ok barna, háromszög alakú szárnyvégeinek. Me11ük és alsó oldaluk a vadas, az arany- és az ezüstszínűeknél zöldes fényű mélyfekete. A tojóknak szép lazacszínű a me11tollazatuk. A tojóknál fontos a világos tollgerinc (to11közép). Nemkívánatos viszont az aranyszínűeknél és az ezüstszínűeknél a to11pikkely, vagyis az aranyszínű, ill. az ezüstszínű tollperem. A kakasok szárnyfedőin az ezüstszín is lehetőleg tiszta, sárgás árnyalattól mentes legyen. Problematikus még sok narancssárga nyakú kakasnál a nyeregtollazat megkülönböztető, karvalyszerű sávozottsága; a ritka fehéreknek gyakran küzdeniük kell a keskeny tollakkal. A kék aranynyakúakat és a kék ezüstszínűeket elnézően kell értékelni. A palásttollazat tűzöttség nélküli, tiszta kék árnyalatára törekednek. A feketéknél csak a szárnysávok és a sarlótollak csillognak zölden, egyébként a ragyogó selyem fekete az elvárt. A vörös nyergű német törpék még nincsenek teljesen kitenyésztve, mint például a modem angol törpeviadorok. A színváltozat különösen nehézkes. A gyöngy szürkéket csak 1978 óta ismerik el, a nyírfaszínűeket és a kék narancssárga-nyakúakat csak néhány éve.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A német törpetyúkok az egyszerű, mégis elegáns törpetyúkot testesítik meg, melynek tenyésztése és tartása nem jár különösebb nehézséggel, ezért kezdőknek nagyon ajánlott. Az állatok alig érzékenyek, a tojó igen jól tojik, a csibéket könnyű felnevelni. A szín változatok gazdagsága miatt nagy a választék, még ha a ritka színek kiállításra nehezen tenyészthetők is.
   
  Súlykakas0,75 kg
   tojó0,6 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30 g

  A tojás színesárgásfehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok N | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 1336 | Helyezés: 0.0/0