Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok N

  Törpe new-hampshire

  Törpe new hampshire

   

  Aranybarna, kakasMegjelenését tekintve széles, lekerekített és izmos testű, vaskos törpetyúk. Alakját tömör dobozformával jellemzik, melyhez telt és mély mell, jól fejlett hastájék és széles hát tartozik. A nyak töve mögött a felső vonal látványosan homorúan fut át a nyergen, és szép ívelt domborulattal megy az igen széles, dús tollazatú és magasan tartott farokba. Ehhez a telt formához éppúgy hozzátartozik a sűrű nyaktollazat, mint a szétterített kormány tollak és a közepesen magas és széles állás. A combok erősek és jól kiállnak, a lábak középhosszúak, nem túl durva csontozatúak és sárga színűek. A szárnyak a nemes állatoknál szorosan testhez simulnak és vízszintesen futnak az alsó peremmel. A test hátulsó része ideális esetben ugyanolyan széles, mint az elülső. A fej vonala felül inkább lapos és közepes méretű, egyszerű taraj ül rajta, mely szorosan illeszkedik. Piros füllebenyek és csak közepes méretű, lehetőleg ránctalan toroklebenyek teszik teljessé a fej pontokat. A szem színe élénk narancssárga-pirosasbarna legyen.
   
  Szín és minta
   
  Fehér, tyúkAz aranybarna színváltozat a legelterjedtebb. A kakas színére jellemző az úgynevezett "hármashangzat", azaz az aranybarna nyaktollazatnak (elfedett és tenyésztői szempontból értékes fekete színberakódással) kicsit világosabbnak kell lennie a vörösesbarna nyeregtollazatnál. A gesztenyebarna, mélyen fénylő tollmező közöttük fekszik. A kakas ok alulról sárgásbarnák; a szárnyak belső zászlajának fekete színe a szárnyak összecsukott állapotában ne látszódjon. A szín tekintetében kiváló tojók egyenletes sárgásbarnák, foltok és vörösbe hajló fedőtollszín nélkül. A tojók nyaktollazatának alsó részén elvárt a fekete mintázat, mely azonban nem terjedhet túl magasra. Kb. 12 éve léteznek olyan fehér színű törpe new-hampshirek, melyeket könnyű összetéveszteni a fehér színű törpe barneveldivel, ezért magas követelményeket támasztanak a tipikus hampshire-formával szemben. Természetesen a színképnek helyesnek kell lennie; sárga árnyalat csak a kitenyésztés fázisában nézhető el. Úgy tűnik, hogy az utóbbi években túljutottunk ezen a problémán.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A nagy testű fajta előnyei, az átlagon felüli tojás- és hústermelés a törpére is jellemző. Sok tenyésztő nagyra becsüli az állatok korai ivarérését, viharedzettségét, kiváló takarmányértékesítését és bizalmasságát. Az aranybarna szín meleg színtónusa miatt mindig látványos a ketrecben.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,9 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színebarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok N | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 1058 | Helyezés: 0.0/0