Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok O

  Óangol törpeviador

  Óangol törpeviador


   
  Ezüstnyakú narancssárga hátú, kakasW. Detering találóan ábrázolja az összbenyomást: "Az óangol törpeviador egy olyan törpetyúk, melynek száraz, rövid és kemény a teste, ritka, szinte pehelymentes a tollazata, ezért feltűnően kemény fogású. Egy "teniszlabda" benyomását kell keltenie". Alaki jegyeinél a melltájék a lényeg. Széles, kerek, és jó húsos legyen. Képzeletbeli hosszmetszete olyan legyen, mint egy kettévágott borjúszív, semmi esetre sem tojás alakú, ahogy még néha elfogadják. Hangsúlyosan lapos és rövid a hát vonala, a vállak sarkosan elállnak, és kissé magasan hordja a tyúk. A rövid, domború szárnyak hozzájárulnak a labda alakhoz. A farok és a nyak tollazata a törzséhez képest igen dús, így a nyaktollazat palástként hullik a vállakra. A nyeregtájékon szépen ívelt átmenet vezessen a farokhoz, mely kb. 40 fokos szögben fut. A kakasnak már a nyergén is sok kis sarlótolla van, ezt követik a széles mellék-sarlótollak és végül a széles és hosszú, erősen görbült fő-sarlótollak. Különösen a fiatal kakasoknak legyen kifejezett sarlótollazatuk. Különös jelentősége van az állásnak, melynek látványosan különböznie kell a modern angol viadorétól. A lába erős, hengeres, legfeljebb középhosszú, combjuk jól izmolt és határozottan kiáll. Döntő a sarokízület szögellése, így az állásuk semmiképp se lehet feszes. A fej rövid, széles és ék alakú; a kakas sisakszerűen kurtított tarajt visel. A torok és a füllebenyeket a csípési sérülések elkerülése érdekében jól bevált óvintézkedésként eltávolítják. A tojónak nem kurtított, kis fejfüggelékei vannak. A szem színe tűzpiros, a narancssárga mellűeknél, a nyírfaszínűeknél és a feketéknél a sötét szem is megengedett.
   
  Szín és minta
   
  Ezüstnyakú, tyúkA 22 elismert színváltozattal az óangol törpeviadorok a színgazdagságban élen állnak. Vannak aranynyakúak, arany búzaszínűek, vörösnyergűek, vörösnyergű búzaszínűek, ezüst búzaszínűek, kék búzaszínűek, kékek, kék aranynyakúak, ezüstnyakúak, kék ezüstnyakúak, ezüstnyakú narancssárga hátúak, narancssárga mellűek, kék narancssárga mellűek, kék nyírfaszínűek, feketék, fehérek, kékszegélyűek, fekete-fehér tarkák, karvalyszínűek. Angliában megtalálhatók a crele, brassy és a furness színváltozatok. Az előbbieknek fekete az alapszínük, aranyszínű a hátuk és enyhén aranyszínű a nyakuk, az utóbbinak aranyszínű a nyaka és sárgaréz színű a háta. Fekete és kék rézhátú már azelőtt is létezett Angliában, hivatalos engedéllyel most már Németországban is.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Aki csak korlátozott hellyel rendelkezik, és egy szerény takarmányigényű tyúkfajtát szeretne tenyészteni, annak az óangol törpeviador ajánlható. A színváltozatok sokaságában mindenki megtalálja a megfelelőt.
   
  Súlykakas0,75 kg
   tojó0,65 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30 g

  A tojás színesárgás
  Kategória: Törpe dísztyúkok O | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 623 | Helyezés: 0.0/0