Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok O

  Törpe orloff

  Törpe orloff  Karvalyszínű, kakasEnnek a viador beütésű törpe tyúknak ferdén egyenes a testtartása. Különleges jelentősége van a jól elálló vállaknak, a széles, lapos hátnak, és az igen hosszú, dús tollazatú, tarkóban kidomborodó nyaknak. A széles mell et magasan tartja, a szárnyak jól testhez állók anélkül, hogy a végüket leeresztenék. A kakas farka sarkosan egyenes, és bár sok sarlótollának kell lennie, azonban nem lehetnek hosszúak. A viadorjelleghez illenek a legalább középhosszú, a has aljánál látványosan kiálló combok és a nem túl rövid, sima, sárga színű lábak. Értékeléskor döntő szerepet játszanak a fej pontok. A fej eleje széles, a koponya egészében elég nagy, ugyanakkor csak egy kis, szorosan illeszkedő dudor- ill. "szegfűtaraja" legyen, melyen részben rövid tollserték láthatók. A pofa- és az állszakáll mindkét nemben jól fejlett legyen; így eltakarja az amúgy is rövid toroklebenyeket és a füllebenyeket. A komor arckifejezés, melyet a kiálló szemöldökívek, a rövid, erősen hajlott csőr és a gyöngyszínű-narancssárga szemek okoznak, a fej pontokban is a viadortípusra emlékeztetnek.
   
  Szín és minta
   
  Vöröstarka, tyúkLegelterjedtebbek a vöröstarkák. Alapszínük olyan, mint a sötét, polírozott mahagónifa, a mintázatuk alapjában véve megfelel a porcelánszínű tollas lábú törpetyúkokénak, de nem olyan tökéletes. A törpe orloffok szárnyában azonban több a ragyogó fehér, a szakáll színe hasonló. A tojónak kicsit világosabb az alapszíne, a színárnyalata a héjából frissen kiesett gesztenyére hasonlít. A mahagóni színűek úgy fénylenek, mint a sötét fa, és fekete, zöld fényű farktollakat viselnek. A fehér még viszonylag új színváltozat; a legutoljára elismert színváltozatok a karvalyszínű, a fekete és a fekete-fehér tarka.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Kiemelendőek a jó gazdasági tulajdonságok. A tojástermelése több mint kielégítő. A jó növekedési erély és a tojó tojástermelésének korai kezdete (öt hónapos korban), a hideggel szemben érzéketlen fejrészek és az érdekes színjáték sok lelkes tenyésztőt szereztek a törpe orloffnak.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30 g

  A tojás színebarnásfehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok O | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 621 | Helyezés: 0.0/0