Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok O

  Törpe orpington

  Törpe orpington  Tarka, kakasA törpe orpingtonnak kocka alakúnak kell lennie. Nemes állatoknál a test hossza, szélessége és magassága valóban egyforma, megközelítően kocka alakú. Mély állás, vízszintes testtartás, rövid hát, melyet a nyak és a nyereg tollazata szinte teljesen eltakar, mélyre nyúló mell és széles vállak tartoznak hozzá. E jellemzők összességéből jön létre a kockaszerű alkat. Atollruhának ugyan dúsnak kell lennie, de nem lehet túl puha és laza. A kakas kormánytollait jól borítsák be a sarlótollak anélkül, hogy a kormány tollak áttörnének rajtuk. A hátulsó rész legmagasabb pontja kicsivel a farok csúcsa előtt található, és pehelytollakban gazdagnak kell lennie. A felső vonal sarkok és szögellések nélkül szépen ívelten fut anélkül, hogy túl erősen menne át a cochinéhoz hasonló meredek farba. A kockaalak kialakulását segítik a jól testhezálló szárnyak. Ehhez a tömbalakhoz a rövid, domborodó fej, a mérsékelt méret, egyszerűen cakkozott, sima szerkezetű fűrésztaraj illik. A fül- és a toroklebenyek kicsik, a szem a színváltozattól függően narancssárgás piros és fekete közt változik. Az összmegjelenésben döntő a viszonylag mély állás, melyet a rövid, de összességében nem aránytalan, különböző színű (lásd szín változatok) lábak alkotnak. A gazdag combpárnák adják a szárnyak támaszát anélkül, hogy oldalra dagadnának.
   
  Szín és minta
   
  Fekete, tyúkA feketék gazdag zöld fénnyel rendelkezzenek, fekete az alsó tollazatuk és feketék a lábaik. Ezek a legelterjedtebbek, ezért értékelésüknél szigorúan járnak el. Elterjedtségben a sárgák következnek. Azonos árnyalatú, üde, fénylő sárgát várnak el az egész tollazaton, foltok és árnyak nélkül. A láb fehér-világos hússzínű. A kékek alapszíne nem túl világos galambkék sötét szegéllyel a tojó nyakán illetve a kakas nyergén és szárnyfedőin is. A lábak palakékek legyenek. Időközben a legtöbb fehéret már sárgás árnyalat nélkül mutatják; a láb világos hússzínű. A sávozottaknak az utóbbi időben egyre gyakoribb vajandott-formával és a túl durva sávozottsággal kell megküzdeniük. Vörös törpe orpingtonok csak kevés tenyészállományban találhatók, viszont figyelemreméltó minőségben. Ezeknél az állatoknál egyenletes, fénylő gesztenyevörös szín az elvárt, lehetőleg az alsó tollazatban is, és fehér-világos hússzínű láb. A nyírfaszínűeknél nagy érdemeket szerzett a hesseni K. H. Schmidt. Állatait minden évben tetszetős formában és fekete-ezüst, nyírfaszínű színképpel és mintázattal mutatja be. Ami a mintázat legújabb finomságait illeti, az ezzel rendelkező törzsek még nem öröklődnek biztosan. A tarka és a sárga columbia még nem jutottak messze a kiindulási stádiumtól; pl. a tarkáknál még vitatkoznak a tenyésztők a szakegyesületben az alapszínt illetően, mely a standard szerint gesztenyebarna, és nem a mandulaszínű.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Kiemelendő a fajta vitalitása és teljesítménye. A tojó az első évben akár 200 tojást is tojik. Tartás szempontjából előnyös, hogy nem repül, bekerítéshez 1 m magas kerítés is elég. A tekintélyes tojástermelés mellett nem lebecsülendő a törpe orpington hústermelése sem.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,9 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színesárga
  Kategória: Törpe dísztyúkok O | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 766 | Helyezés: 0.0/0