Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok O

  Törpe Óstájer

  Törpe óstájer


   
  Vadasbarna, kakasA törpe óstájerek alakja kicsit nyújtottabb és durvább, mint a törpe sulmvölgyié. A kakasoknak többnyire erősebben fejlett a faroktollazatuk. Alaki jellemzőik egyébként megfelelnek a törpe sulmvölgyiéinek. A tojónak csavart tarajt kell viselnie.
   
  Szín és minta
   
  Vadasbarna, tyúkAz egyetlen színváltozat a vadasbarna. A kakasnak a feje, a bóbitája, a nyak- és a nyeregtollazata barnásvörös, háta sötétvöröses barna. Alsó fele, farka és szárnyszegélye fénylő fekete. A tojó színképe a barna bóbitából, a sötét aranyszínű nyaktollazatból a fekete tollszárcsíkokkal, a lazacszínű mellből és a szürke hátulsó részből tevődik össze. A hát, a vállak és a szárnyfedőtollakon a fekete tűzöttségen kívül éles, világos erezetminta látható a toll közepén. A tollak szélén finom, csillogó szegély fut. A farok és a szárnyak feketék, mint a kakasnál. A bóbitaképződést egyébként, épp úgy, ahogy a sulmvölgyinél, és a bóbitás tyúkokkal ellentétben nem a koponyakidomborodás (protuberancia) miatti erős tollképződés okozza. A fehéreknek lehetőleg ne legyen sárgás árnyalata.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Elterjedésük érthetetlen módon sajnos viszonylag csekély; pedig a törpe óstájer kiváló haszonállat is. Elevenségük általában nem vezet kellemetlen félénkséghez; ha helyesen bánnak velük, inkább bizalmasak. Nagyon jó felnevelési és tojástermelési eredményeik az időjárással szembeni ellenállásukból és az igénytelenségükből ered, ezért ez a fajta főleg a zord klímájú vidékeken ajánlott.
   
  Súlykakas0,9 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színeelefántcsont-fehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok O | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 351 | Helyezés: 0.0/0