Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok P

  Törpe páduai

  Törpe páduai


   
  Chamois, kakasMegnyúlt törzs, széles és telt mell, testhezálló szárnyak és telt farktájék, mely a kakasnál sarlótollakban gazdag, alkotja a legfontosabb alaki jellemzőket. Nem lényegtelen a közepes hosszúságú, dús tollazatú, nyak és a láthatóan kiálló combok a középhosszú, szürkéskék-kék lábak fölött. Értékeléskor a bóbita és a szakáll játszák a legfontosabb szerepet. A félgömb alakú koponya kiemelkedés en (protuberancia) ül a nagy, kerek, labdához hasonló bóbita, melynek főleg a tojó esetében sűrűnek és keménynek kell lennie. A kakas bóbitája inkább hosszú, hegyes tollakból áll, melyek keskenyebbek és sugárirányban szétállnak, de ugyanakkor zárt, oldalra jól eloszló gömböt alkotnak. A törpe páduai taraja nem látszódhat, ideális esetben egyáltalán nincs taraja. A homlokon megjelenő kis taraj hús azonban nem durva hiba. A fül- és a toroklebenyeket a nagy pofa- és állszakáll eltakarja. A szem barnás színű, a fehéreké és a karvalyszínűeké narancspiros. Állatvédelmi okokból fontos a korlátlan látásszabadság.
   
  Szín és minta
   
  Chamois, tyúkA feketék a legelterjedtebbek, kialakult formával és igen finom bóbitával. Az erős zöld fény csak növeli az ilyen állatok értékét. A fehérek viszonylag ritkák; náluk ügyelni kell a tollazat sárgás árnyalatára, melyet azonban az idős kakas nyak- és nyeregtollazatában a bírák tolerálnak. A kék páduaiaknak, mint kifejezett ritkaságoknak nehéz megtartani a helyes színt, mert hajlamosak bamává alakulni. A legritkábban valószínűleg a karvalyszínűek fordulnak elő. A szakértő D. Prekel szeretné, ha a formái nyújtottabbak lennének, és ha a kakasnak dúsabb lenne a sarlótollazata. Az arany és ezüst színváltozatok viszonylag gyakran képviseltetik magukat a nagy szakkiállításokon, és mindig megnyerőek szép okkerarany illetve ezüstfehér alapszínükkel és a mélyfekete, zölden csillogó tollszegélyükkel. Sok tenyésztő és szakértő a chamois-színű törpe páduait tartja a legszebbnek. Náluk a tollak belső területe bőrsárga, pereme nem túl keskeny tejszínfehér szegélyt alkot. A kakasoknak üde vörös-arany-sárga a nyak- és a nyeregtollazatuk. A tojó tollazatának színámyalata és szegélye egyenletes legyen. Mindkét ivar szakálla tejföl színű-fehér. A nemes állatoknak a bóbitája is bőrsárga alapszínű, szegélye tipikus.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe páduaiak gondozásához és kiállításra történő előkészítéséhez nélkülözhetetlen a fésű, a rovarirtó por és az idomítóketrec. Mivel az állatok maguktól nem tudnak megszabadulni a növekvő szakáll- és bóbitatollazat tolltokjaitól, ezeket a tenyésztőnek kell eltávolítania, időben a kiállítás előtt három-négy naponta, óvatos fésüléssel. A bóbitát könnyen megtámadják a rovarok, ezért állandóan ellenőrizni kell. Ugyanilyen fontos a trenírozás a kiállítóketrecben. A törpe páduaiak látását néha kissé akadályozza a túlnyúló bóbitatollazat, ezért a kiállító ketrec új környezetében először el kell igazodniuk, így bírálatkor türelemre és beleérző képességre van szükség. A fajta tenyésztőinek nagy köre igazolja a fajta attraktivitását, és figyelemreméltó tojástermelését.
   
  Súlykakas0,9 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok P | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 2488 | Helyezés: 0.0/0