Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok P

  Törpe plymouth rock

  Törpe plymouth rock  Sávozott, kakasA test nyújtott formája, a telt és kerek mell, a nyaktollazat mögött emelkedő hátvonal, mely bemélyedés vagy szöglet nélkül megy át a farokba, a legfontosabb fajtajellemzők. A formához tartozik továbbá a tojó jól fejlett tojóhasa, a kissé kiálló combok és a középhosszú lábak, melyeknek elég távol kell állniuk egymástól. Mindenekelőtt a tipikus hátszélességre kell ügyelni. Az állat hátulsó fele nem lehet keskenyebb, mint a vállai. A tojó alakja többnyire még hosszabb, mint a kakasé; kormánytollai pedig csak kicsit állnak ki a farktollakból. A kakas farka a mellék- és a fő-sarlótollak miatt viszont hosszabbnak tűnik; de semmi esetre sem hasonlíthat az itáliaiéhoz. A nemes állatok farktájéka inkább rövid, emellett szélesen illeszkedik és laposan hordja a kakas. A közepes méretű, domború koponyán egyszerű, lehetőleg kicsi taraj ül, melynek a tojónál is egyenesen kell állnia. Vékony, keskeny, kicsi, piros füllebenyek illenek a finom tarajhoz. A szemek pirosak, a lábak sárgák minden színváltozatban.
   
  Szín és minta
   
  Sávozott, tyúkA sávozottaknál nemcsak a méret és az alaki jegyek stimmelnek, hanem a jellegzetes sávozottság is: a tollakon a fekete és a finom kékesszürke élesen elkülönülve váltakozik és harántirányú sávozottságot hoz létre. A tojónál a fekete sáv valamivel szélesebb, így a minta sötétebb. Fontos a tiszta fekete, semmi estre se legyen barnás az alapszín. A feketéknél (erős zöld fénnyel) és a fehéreknél (sárga árnyalat nélkül) ügyelni kell az üde sárga lábszínre, mely az előbbieknél nem lehet sötét, az utóbbiaknál pedig nem lehet túl halvány. A barna sávozottaknál a kakas és a tojó mintázata különböző, alapszínük aranybarna illetve üde világosbarna. A tojó mintája minden toll on patkóalakú sávozottság (széles világosbarna és keskeny fekete sávok). A sárgák egyenletes sárgák legyenek, farkukon és szárnyukon bronzszínű árnyalat nélkül. Az aranynyakúak színképe megfelel a német törpetyúkénak, a világos és a sötét az azonos színű brahmáénak.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Az előtérben egyértelmű en a vitalitás, a termékenység, a jó keltethetőség és a jó növekedési erély áll. A tojóknak a korai ivarérés miatt figyelemreméltó a tojástermelésük. Mindenesetre sok mozgásra és helyes takarmányozásra van szükségük, hogy el ne zsírosodjanak. A kívánt 40-45 g-os minimális tenyésztojás-tömeget gyakran túllépik. Az állatok nem repülnek, és csak 1,2 m magas kerítést igényelnek. A szakértők a törpe plymouth rockot "kis, teltkarcsú szépségnek" (W. Denninghof) és "értékes, élénk, életvidám kis társnak" nevezik, melyek "a szeretetteljes gondoskodást nagy bizalommal hálálják meg, és tenyésztőik örömének tiszta forrásai" (szakegyesület).
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színesárgás
  Kategória: Törpe dísztyúkok P | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 693 | Helyezés: 0.0/0