Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok R

  Ruhlai törpe csapottfarkú tyúkok

  Ruhlai törpe csapottfarkú tyúk

   

  Ruhlai törpe csapottfarkú tyúk - Gyöngyszürke, kakasA ruhlaik nemcsak a lábszár- és a lábtollazatuk miatt különböznek a törpe csapottfarkú tyúkoktól. Állásuk mélyebb, testtartásuk inkább vízszintes. A törzs széles, rövid, zömök és lekerekített, mely farok nélkül a nagyon telt nyeregtájékkal végződik. A nyeregtájék tollai elfedik a test hátulsó részét. A tömzsi testhez csak a rövid tollakban gazdag nyak illik, mely kicsit hátra hajlik, és a szakállasoknál sörényszerűen benőtt. Széles vállak, rövid, jól testhezálló szárnyak, telt és kerek mell és jól telt hastájék egészíti ki az összbenyomást. A viszonylag alacsony állást a rövid, tollakban gazdag combok és az alig középhosszú, erősen benőtt lábak alkotják. A lábtollazat ezen kívül még a külső és a középső lábujjon is megtalálható. Mindkét nem kis álló fűrésztarajt és kis toroklebenyt visel, mely szakállas állatoknál hiányzik vagy csak alig látható, mindenesetre takarásban van. A szakáll dús pofa és állszakállban jelenik meg. A lehetőleg tiszta piros füllebenyek és a pirosas barna szemek éppúgy a fejpontokhoz tartoznak, mint a sötét szaru színű csőr. A tojó felső vonala szinte vízszintes és szintén jól fejlett a farktollazata. Durva alaki hibának számít a túl nagy, keskeny, hegyes hátsó rész, a túlságosan lejtő hátvonal, a hosszú szárnyak és a magas állás.
   
  Szín és minta
   
  Ruhlai törpe csapottfarkú tyúk - Porcelánszínű, tyúkRitka a "vad tarka". A világosbarnánál és a fekete és fehér erezettnél valamivel világosabbak a főevezők, és szürkésbarna az alsó tollazat. Nem tisztázott az R. Wandelt által leírt "egyedülálló szimfóniája" a színeknek, mely állítólag fehér alapszínből, fekete pöttyökből és vörös gyöngyökből áll. Egyébként minden színváltozat elismert, mely a tollaslábú törpetyúkoknál létezik.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Nem mindenki kedveli a farkatlan tyúkokat, hiszen nemcsak a fartőmirigyük hiányzik, hanem öt szabad farok csigolya és a hatodik csigolya (Pygostyl) is. Az egyik legjelentősebb német törpetyúk-szakértő, Georg Beck, ennek ellenére így vélekedik: "A ruhlai törpe csapottfarkú tyúkok annak a gyűjtőnek valók, aki értékeli a szokatlant. Ezek a sajátos, farkatlan törpék alkalmasak ketreces és kifutós tartásra is". Felnevelése nem jár különösebb nehézségekkel figyelmes gondozás, elhelyezés és szakszerű takarmányozás mellett. Ezeknek a furcsa törpéknek csak kis tenyésztőkörük van, mely azonban kifejezetten az elterjesztésükön fáradozik. A sajátos törpetyúkok ritkasága miatt a kiállításon való megjelenésüknek leginkább a további elterjedést kellene szolgálnia".
   
  Súlykakas0,7 kg
   tojó0,6 kg

  Gyűrűméretkakas16 mm
   tojó15 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok R | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 860 | Helyezés: 0.0/0