Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok R

  Törpe rhode islandi

  Törpe rhode islandi  Törpe rhode islandi - Vörös, kakasEnnél a gazdasági jellegű törpetyúkfajtánál a hosszú, telt törzs lekerekített négyszög formája a biológiai feltétele a tojás- és húshasznosításnak. További formai jellemzők: közepesen hosszú nyak dús tollazattal, hosszú, egyenes és vízszintesen futó hátvonal, enyhén megemelve tartott, közepesen hosszú farok. Az alsó vonalat a mélyre menő mell és a telt hastájék képezi. A törpe rhode-ok combja jól látható, lábaik közepesen erősek és távol állnak egymástól. A kakasok állása gyakran túl magasnak tűnik. A szárnyak vízszintesen simulnak a testhez és zárva vannak; a lenyomott szárnyak elrontják a formát. A tollak hosszúsága és szerkezete rövid. A kakas sarlótollai csak kicsit nyúljanak túl a kormánytollakon, egyébként sűrűek és csak kissé íveltek. A kis fejen ül a hozzáillő, lehetőleg egyenletesen szabott egyszerű fűrésztaraj, melynek lemeze nem éri a fejet. Vékonybőrű toroklebenyek, vörös füllebenyek és élénk, narancssárga-piros szemek tartoznak a további fejpontokhoz.
   
  Szín és minta
   
  Törpe rhode islandi - Vörös, tyúkA tipikus törpe rhode fénylő, üde sötétvörös, mely egészen a tollak széléig (nem szegély), az alsó tollazatban pedig a bőrig hatol. Csak a szárnyak külső és belső zászlaját és a fedőtollakat szövi át egy kis fekete. A tojó nyaktollazatában szintén látható fekete színberakódás. A kormány- és a sarlótollaknak viszont erős feketéknek és zöld fényűeknek kell lenniük, míg a farok-fedőtollak zöldesfeketék, a nyereg felé vörösek legyenek. Az alsó tollazat és a szárnyak színe nem lehet sokkal világosabb, mint a többi testrészen. A szín értékelésénél ügyelni kell a hibákra: túl világos vörös, foltos, elmosódott fehéres vagy feketén átszőtt felső tollazat, a mell és a szárny fedőtollain fekete szegély, fekete tollszárcsíkok a tojó nyaktollazatán, világos vagy kormos alsó tollazat, fehér szín a szárnyakon.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A nagy testű fajta összes előnye teljesen érvény re jut a törpe rhode-ban is. Valóban sikerült a "kicsinyítés" ellenére olyan tyúkot tenyészteni, melyet könnyű szaporítani, felnevelni, és melynek szelídsége, figyelemreméltó tojástermelése és nem utolsósorban pompás fénylő vörös megjelenése sok tenyésztő szívét megdobogtatja.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege40 g

  A tojás színevilágosbarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok R | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 738 | Helyezés: 0.0/0