Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok V

  Törpe vorwerktyúk

  Törpe vorwerktyúk

   

  Törpe vorwerktyúk - fekete-sárga, kakasErre a fajtára is jellemző a parlagi tyúk tömzsi, vaskos formája. A hát vonala emellett kissé lejtsen, a nyereg jó széles legyen. Mélyen lenyúló mell, széles és domború, jól fejlett hastájék és inkább mély, mint közepesen magas állás jellemző az alakjára. A szárnyak semmi esetre se lógjanak, mint a bantamnál, hanem szorosan simuljanak a testhez, végük ne nyúljon túl a testen. A törzs alakja így négyszögletű. Mindkét nemnek nem túl erős álló fűrésztaraja van, melynek rövid a lemeze. Tiszta fehér, vörös perem és foltok nélküli füllebenyek, lehetőleg rövid toroklebenyek és sárgáspiros szemek adják a további fejpontokat. A lábnak palakéknek kell lennie. A nemes törpe vorwerktyúknak igen telt a nyaktollazata és széles a nyeregtájéka.
   
  Szín és minta
   
  Törpe vorwerktyúk - fekete-sárga, tyúkA tökéletes fekete-sárga színképet nehéz elérni, hiszen a kakasnál megkövetelik a tiszta fekete fejtollazatot, nyaktollazatot és farkat. A törzs tollazata élénksárga, nem túl világos, agyagos, de nem is túl sötét, vörösbe hajló árnyalatú. A kakas nyergén csak finom fekete tollszárcsíkok lehetnek. A tojó nyakának felső részén, a fej után a tollaknak többnyire enyhe aranyszínű szegélye van, mely megengedett. Farokfedőtollainak egy része sárga szegélyű, míg mindkét nem fekete kormány tollakat, a kakasok pedig fekete sarlótollakat viselnek. Az alsó tollazatnak feltétlenül szürkének kell lennie, semmi esetre se lehet barna vagy világossárga. Az evezőtollak külső zászlaja sárga, a belső zászlaja sötétszürke-fekete, ami azonban a szárnyak összezárt állapotában nem látható.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe vorwerktyúkok kontrasztokban gazdag tollazatuk miatt nagyon jól mutatnak a zöld gyepen és természetesen a kiállítási ketrecben. További előnyük a nagyon jó tojástermelésük és szelídségük.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,7 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színesárgás
  Kategória: Törpe dísztyúkok V | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 1330 | Helyezés: 0.0/0