Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok W

  Törpe welsumi

  Törpe welsumi  Törpe welsumi - rozsda-fogolyszínű, kakasA törpe welsumi lényege a forma, mely egy nyújtott hengernek felel meg. A test terjedelmes és vízszintes. A henger elülső határát a kissé előretolt mell alkotja, melynek szélesnek és jó kereknek kell lennie. A váll és a farok töve is jól lekerekített. Fontos a testhez illő szárnyhosszúság; a szárnyak feszesen simuljanak. A középhosszú nyakat kissé előrehajtva tartja. A farokhoz vezető átmenet ne legyen szögletes, hanem jól lekerekített anélkül, hogy párnaszerűnek hatna. Főleg a tojó széles és terjedelmes, jól fejlett hastájékkal és hosszú, vízszintesen tartott hátvonallal. A hátnak felülnézetből szélesnek kell tűnnie. A tojó tompaszögben tartja a farkát, a kakas farka széles, sarlótollai nem túl hosszúak. A tollhól kiálló, erős combok és a középhosszú lábak láthatók legyenek, hogy az állás ne tűnjön túl mélynek. Viszonylag kicsi a fej, alacsony az egyszerű fűrésztaraj, melynek vége finoman követi a tarkót. A füllebenyek kicsik, pirosak, és rövidek, kerekek a toroklebenyek. A helyes szemszín tüzes narancspiros. A lábaknak sárgáknak kell lenniük.
   
  Szín és minta
   
  Törpe welsumi - rozsda-fogolyszínű, tyúkA rozsda-fogolyszínű egyébként már csak a nagy testű fajtánál és a drezdai tyúknál létezik. A kakas színe világos aranybarnán csillogó nyak- és nyeregtollazatból áll egészen kevés tollszárcsík mintával, mély vörösesbarna az elülső szárnypajzs és a hát, vörösesbarna a szárnyháromszög, és fekete, zölden fénylő szegélyvonal látható a szárnyakon. A mell színe és mintázata a háromszínű tollakból (az alján szürkésfekete, középen matt barna, a csúcsán fekete) tevődik össze. Összességében ilyen a kakas a fekete-vörös-barna színjátékával, a fényes szegélyvonalával és a farkával, mely nagy sarlótollainak egyébként fényes mélyfeketének, mellék-sarlótollainak feketének és barna szegélyűnek kell lenniük. A tojó fedőtollainak alapszíne barnás rozsdaszín finom fekete mintával ("borsos" vagy tűzött). Az erezett minta a tollgerinctől a toll hegyéig fut. A színképet a lazacszínű mell és a hátulsó rész barnás tollai teszik teljessé. A narancssárga színűek a kakas rézsárga hosszú tollai, aranynarancs színű vállai és krémfehér szárnyháromszöge, valamint a tojó viaszsárga erezetmintája és finom narancssárga tollszegélye miatt összességében pasztellszerűbbek, mint a rozsdafogolyszínűek.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe welsumiek rendkívül kedveltek a kisállattenyésztők és a kiállítók körében, ezért erősen elterjedtek. Ebben a törpetyúk-fajtában harmonikusan egyesül a formai elegancia, az érdekes szín és minta, a gazdaságosság és a temperamentum. A tojók meglepően nagy tojásokat tojnak; hiszen az átlagosan 50 g-os tojástömeg majdnem akkora, mint egy nagy testű fajtáé, amit lényegesen kisebb hely- és takarmányszükséglettel termel. A gazdaságossághoz tartozik a termelés korai kezdete és a többéves jó teljesítmény. A viszonylag nagy tojástömeg azonban a tojó erősebb anyagveszteségével jár, amit tartalmas takarmánnyal kell kiegyenlíteni. A törpe welsumi tyúkok a növekedés szakaszában különösen a gyors fejlődési ütemnek megfelelő takarmányt igényelnek.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,9 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege45 g

  A tojás színevörösesbarna
  Kategória: Törpe dísztyúkok W | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 1792 | Helyezés: 0.0/0