Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1096
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok L

  Leghorn

  Leghorn 


   kakas Kistestű, széles állású, hátrafelé mélyülő törzsű, ezáltal a tojó típust tökéletesen mintázó tyúk. Az elegáns, finom csontú, kissé körte alakú madár élénk vérmérsékletű, rebbenékeny, sikeres tartásához nyugodt körülményeket igényel.
  Törzse vízszintesen hordott, hátrafelé szélesedő, mély, az idősebb madaraknál jól lekerekített, széles, középmagas állású.
  Feje kicsi, hosszúkás, lapos. Arca vörös anélkül, hogy fehér nyomok vagy tűzdeltség előfordulna rajta. Csupasz, tollakkal nem fedett. Szemei nagyok, élénk tekintetűek, kint ülők, vörösek. Csőre rövid, erős, enyhén görbült, élénksárgának mondják. A bőséges tojáshozamú egyedeknél a tojószezon végére elhalványulhat.
  Taréja középnagy, szabályos cakkozású, egyszerű fűrészelt, felálló taréj, rendesen öt cakkal. A tojóknál az első három cakk felálló, utána oldalra dől anélkül, hogy az állatot a látásban zavarná. Finom szövetszerkezetű, ráncokat nem vet. A taréj zászlója nem követi a nyak vonalát.
  Állebenye középhosszú, ovális, mindkettő azonos hosszúságú. Finom szövetszerkezetű, ráncok nincsenek rajta. A taréj zászlója nem követi a nyak vonalát.
  Füllebenye kerekded, középnagy, lapos, a fejhez tapadó, a csontfehértől a krémszínűig terjed.
  Nyaka meglehetősen hosszú, függőlegesen hordott, gazdagon fedett gallértollakkal.
  Vállai szélesek, erősek. Szárnyai hosszúak, nagy felületűek. A testhez szorosan simulók. Az első és másodrendű evezőtollak egészen szélesek.
  Háta középhosszú, enyhén emelkedő anélkül, hogy a dús kormánytollakkal észrevehető szöget zárna be.
  Nyeregtájéka széles, emelkedő. Észrevétlenül megy át a nagy sarlótollakba.
  Melle mélyen illesztett, jól előreugró, telt és széles, izomszegény.
  Hastájéka telt, gazdagon fedett pehelytollakkal és fedőtollakkal.
  Combjai középhosszúak, erősek, jól láthatóak. Lábai finom csontúak, középhosszúak, egyenesen tartottak, tollatlanok, sárga színűek. A csőr színéhez hasonlóan elhalványulhatnak a sokat tojó és a tojószezon vége felé tartó tyúkoknál.
  Lábujjai jól szétterpesztettek. Faroktollai igen hosszúak, gazdag tollazatú, széles, meglehetősen magasan hordott. A kormánytollak, és az ún. nagy sarlótollak hosszúak, szélesek. Számtalan kis sarlótoll díszíti.
  Tollazata bőséges, fényes, a testhez erősen simuló.
  A durva testalkatot hibának tekintik. Különösen kerülendő a durva fej, tojóknál a teljesen felálló taréj, a keskeny forma, a gyenge tollazat, a csőr hegyétől előrébb álló taréj, a fehér csőr.
   
  Szín és minta
   
  tojóLegismertebb a tiszta fehér, amelyik nem vehet fel sárgás árnyalatot. Ezeket használják fel legfőképpen a hibridek előállításánál is. Az Amerikai Baromfi Szövetség (APA) elismeri még a következő színváltozatokat.
  Egyszerű taréjú sötétbarna, egyszerű taréjú világosbarna, rózsataréjú sötétbarna, rózsataréjú világosbarna, egyszerű taréjú fehér, rózsataréjú fehér, egyszerű taréjú barnássárga, rózsataréjú barnássárga, egyszerű taréjú fekete, egyszerű taréjú ezüst, egyszerű taréjú vörös, egyszerű taréjú fekete farkú vörös, egyszerű taréjú columbian, egyszerű taréjú fogoly.

   
  Egyedi tulajdonságok
   

  A fehér leghorn kiváló tojástermelõ képessége és igen jó honosulóképessége folytán az egész világon széles körben elterjedt. Hőtűrő képessége is jobb a többi tyúkfajtáénál. Kifejezetten tojástermelő fajta, amelynek nagyszámú vonalát tenyésztik szerte a világon nagy teljesítményű, könnyű testű tojóhibridek előállítása céljából. A hibrid előállítás céljára fenntartott leghorn vonalak általában kisebb, a fajtatiszta tenyésztés keretében fenntartottak pedig nagyobb testűek. Viszonylag gyors fejlődésű és növekedésű fajta. Fiatal korban gyorsan tollasodik, ellenálló, élénk vérmérsékletű, ivarérése korán, mintegy 4,5-5 hónapos korban következik be. Tojástermelése fajtatisztán is eléri a 230-250 darabot. Ritkán, rövid ideig, vagy egyáltalán nem kotlik. A tenyésztojások keltethetősége igen jó. A fehér leghorn hústermelésre nem alkalmas. A tenyésztési szempontból felesleges naposkakasokat szexálást követően célszerű kiirtani. A tojóhibrid kakasoknál ugyanez az eljárás. A leghorn tojók a tojóidőszak végén kereskedelmi szempontból igen kis húsértékeket képviselnek. A fajta világszerte a kistestű tojóhibridek kialakuló fajtájaként használatos.

   
  Súlykakas1,9 - 2,5 kg
   tojó1,5 - 2,1 kg

  Gyűrűméretkakas18 mm
   tojó16 mm

  A tenyésztojás minimális tömege55 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Dísztyúkok L | Hozzáadta: Imre (2010-12-18)
  Megtekintések száma: 2834 | Helyezés: 0.0/0