Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1096
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok O

  Orpington

  Orpington 


   kakasTekintélyes megjelenésű tyúk, amit mindenekelőtt feltűnő nagysága és minden nézetből kocka alakja kölcsönöz neki. A testmagassága és a testhossza közel azonos. Elég dús, mégsem túl laza tollazata és meglehetősen mély állása tovább fokozza különleges látványát. Vérmérséklete nyugodt, méltóságteljes tartása van. A tojók megjelenése még zömökebb. A rövid kormánytollak a gazdag fedőtoll-borítottság miatt alig észrevehetők.
  Törzse nagy, telt, széles és mély, lekerekített, ami a tojóknál szembetűnőbb.
  Feje kicsi, lekerekített, finoman formázott. A durvább fej idegen fajta bekeresztezésére utal.
  Arca finom szöveti szerkezetű. Szemei a színváltozatoktól függően a barnásfeketétől a narancsvörösig változhatnak, és sötétbarnák is lehetnek.
  Csőre erős, enyhén ívelt, a tollazat színéhez igazodó. A fehértől a világos hússzínen át a szaruszín különböző árnyalatáig mindegyik előfordulhat.
  Taréja egyszerű, fűrészelt taréj, felálló, nem túl nagy lemezű, négy vagy öt, fűrészfogszerű csipkéből áll. Jellemzője, hogy nem túl széles alapból indul. A taréj zászlója követi a nyak görbületét. A hatalmas taréj nem illik az orpingtonhoz.
  Állebenye középnagy és kerek. Füllebenye vörös színű, közepesen hosszú. Nyaka közepes hosszúságú, kifejezetten dús gallértollakkal. Ezek enyhén hullámos lefutásúak. Vállai jól fejlettek, szélesek. Szárnyai rövidek, a testhez simulók, hangsúlyozzák az állat kocka formáját. Háta széles, kifejezetten jól fejlett vállakból kiinduló. Rövidnek tűnik egyrészt a ráboruló gazdag nyaktollak, másrészt a farokig egyenletesen emelkedő, tollazattal gazdagon borított ágyék miatt. Ennek ellenére még láthatónak kell lennie, ami a tojóknál kifejezettebben nyilvánul meg. A nyak–hát–farok vonal kiegyensúlyozott, folytonos ívet képez.
  Nyeregtájéka tollazattal bőségesen fedett, széles, a farokig egyenletesen emelkedő.
  Melle mély, széles, különösen jól fejlett. Hastájéka széles, telt, mély és pehelytollakkal bőségesen fedett. Combjai erősek, gazdagon izmoltak, pehelytollakkal dúsan borítottak. A fekete színű változat emiatt mélyebbnek tűnik, mint a sárga.
  Lábai közepes hosszúságúak és tollatlanok. A fekete színváltozatban fekete színű, egyébként sárga bőrű.
  Lábujjai középhosszúak és jól széjjelállók. Faroktollai rövidek, a telt ágyék miatt is nagyon szélesek. A számtalan sarlótoll miatt meglehetősen sok tollal borított. Legmagasabb pontja a hegye előtti harmadban van.
  Tollazata tömött, meglehetősen puha, széles, de nem feltűnően laza. Ez a tyúk megjelenését kihangsúlyozza, illetve formázza a testet.
  Hibának tekinthető a gyenge testfelépítés, a magas állás, a keskeny mell, a hegyes vagy kifejezetten nyitott farok, a nem eléggé fejlett tollazat és a fehér füllebeny.
  Az orpington erős, de laza tollazatú. Tollazatuk könnyebben elviselhetővé teszi a hideg hőmérsékletet számukra, mint más fajták esetében.
   
  Szín és minta
   
  tojóSzámtalan színváltozatban kitenyésztették. Eredeti és máig népszerű, gyakori színe a sárga. Ez az egész testen fényes sárga. Az aljtollazat is sárga. A csőrszín a fehértől a világos szaruszínig minden árnyalatban előfordulhat. A lábak színe fehér vagy világos hússzínű. A szem színe narancsvörös.
  Előfordul még feketében, fehérben, vörösben, sávozottban, fogolyszínű szalagosban, ezüstszínben (nyírfaszínben), porcelánszínben, fehér-fekete tarkában, sárga-fekete szegélyesben, kék szegélyes pikkelyesben (az alapszín ún. galambkék, minden egyes fedőtoll sötétebb szegéllyel körülvéve). A kis sarlótollak kékesfeketék, a faroktollak kékek. A csőr színe sötét szaruszínű. A lábak színe ólomkék, a szem színe sötétbarna, a tojóknál sötétebb, mint a kakasoknál). Genetikai érdekesség, hogy a fekete orpington lényegesen élénkebb, mozgékonyabb, mint pl. a sárga, jóllehet nem kisebb testű. Ez az ún. fekete pigmenttel van összefüggésben, ami felgyorsult anyagcsere útján biokémiai hatást gyakorol az állat viselkedésére.
  .
   
  Egyedi tulajdonságok
   

  Az orpington egy nehéz testű fajta, jellemzően húshozamúnak tartják. Sok tekintélyes szakember szerint gyorsan nő és gazdaságos fajta. Azért érték már csalódások egyes tenyésztőket. Mint ma már sok egyéb kitűnő gazdasági fajtánál, itt is előfordulhatnak olyan vonalaik, amelyeknél inkább a díszítőértéket helyezték előtérbe a gazdasági értékekkel szemben. Ha valaki ilyen fajtát szeretne tartani gazdasági céllal is, azoknak javaslom (mint minden egyéb fajtánál is), hogy nézze meg a tenyésztőnél az eredeti állományt is. A fajta Angliában ma is népszerű és gyakori. Tojáshozamuk évi 180 körüli. A fészket alacsonyan kell elhelyezni. Kimondottan nagy kotlási hajlamuk van. 1 méternél magasabb kerítéseket már nehezen tudnak átrepülni. Nyugodt, türelmes és szelíd fajtáról van szó. Tojók hajlamosak az elhízásra. Nagyon sok leírás megjegyzi, hogy ködös időben az udvaron tartva, elkezdenek "hörögni", ezt azonban a hazai tenyésztők és tartók többsége nem tapasztalta.

   
  Súlykakas3 - 5 kg
   tojó2,5 - 4 kg

  Gyűrűméretkakas22 mm
   tojó20 mm

  A tenyésztojás minimális tömege53 g

  A tojás színesárgás
  Kategória: Dísztyúkok O | Hozzáadta: Imre (2011-01-06)
  Megtekintések száma: 1820 | Helyezés: 0.0/0