Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok K

  Törpe kopasznyakú tyúk

  Törpe kopasznyakú tyúk

   

  Fekete, kakasA törpe kopasznyakúaknál a legfeltűnőbb külső jellemző a kakas és a tojó kopasz, tollatlan nyaka. Oldalról nézve a nyak vonalának szép, lendületes ívben kell hátrafelé mennie. A nyakbőr lehetőleg élénkpiros legyen, ami azonban nem mindig érhető el minden színváltozatnál. A tojó nyakbőre is többnyire valamivel világosabb, mint a kakasé. A nemes állatok feje tollatlan, melle nagyon kicsi, a combja csak sávokban tollas. Kopasz nyaktájékuktól függetlenül a fajta képviselői erőteljes parlagi tyúkformát mutatnak, testük hosszúkás, henger alakú, hátuk enyhén lejt. A hát vonala a nyak töve mögött kissé kidomborodik. A hát a nyeregben szöglet nélkül megy át az enyhén megemelt, sarlótollakban gazdag kakasfarokba. Oldalról nézve az egész hátulsó résznek elég szélesnek kell lennie. A szárnyak szorosan testhez simulnak és felhúzva tartja őket az állat. A törpe kopasznyakúnak erős a combja, finom csontozatú és közepesen hosszú a lába, melynek színe a színváltozatoktól függően különböző. A kis egyszerű fűrésztaraj vagy a rózsataraj mögött - mindkét forma megengedett - pamacsszerű, de lapos tollazatot látunk, mely hátul hegyesen végződik. A fül- és a toroklebenyek élénkpirosak, a szem narancs piros legyen.
   
  Szín és minta
   
  Karvalyszínű, tyúkA kilenc elismert színváltozat közül (fekete, fehér, karvalyszínű, fogolyszínű, vörös, ezüst-fekete foltos, kék, fodros ezüst-fekete, tarka) az egyszínűek a leggyakoribbak. Az ezüst-fekete foltosoknak különleges a színképük és a mintájuk. A kakasok felső tollazata ezüstfehér, durva fekete cseppmintázat látható a háton, és elfedett fekete pelyhek sávszerűen sorakoznak egymás mellett a szárny fedőtollain. Ez a minta alig láthatóan a combok mögött is megvan. Az összezárt szárny szinte fehérnek tűnik, bár a belő zászlók szürkésfeketén melírozottak, és csak a külső zászlók fehérek. A mellék-sarlótollaknak finom fehér szegélyük van, a farok toll egyébként fekete. A tojónál a mintázat sávolyszerű és élesen elhatárolt fekete az egész tollazaton, a fej és a mell kivételével. Ennél a színváltozatnál mindkét ivarban szürke-fekete az alsó tollazat, a lábnak palakéknek kell lennie. A feketéknek és a kékeknek fekete, idősebb állatoknál palakék a lábuk, a többi színváltozatban hússzínű.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpe kopasznyakú tyúkok természetesen nem tetszenek mindenkinek. Sok szemlélő csúnyának tartja az állatot; aki azonban a jó tojástermelő (évente átlagosan 120 tojás) törpetyúkot és a törpetyúkok közt egyedi fajtajellemzőt, a kopasznyakúságot kedveli, az biztosan örömét leli ebben a fajtában. Meg kell említenünk azt a tényt is, hogy sok véleménnyel szemben a törpe kopasznyakúak "csupasz" kinézetük ellenére igen robusztusak és időjárás-edzettek.
   
  Súlykakas0,8 kg
   tojó0,7 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok K | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 1034 | Helyezés: 0.0/0