Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok S

  Sebright

  Sebright

   

  Sebright - arany, kakasAz elsőszámú tenyésztő, W. Vits megfogalmazása igen jól jellemzi a nemes sebright összmegjelenését: "Széles vállak, elődomborodó mell, erős nyak, széles koponya és rövid csőr". Alaki jegyeihez tartozik továbbá a lekerekített, zömök törzs, alapos és rövid hát, a szépen ívelő átmenet, mely a szélesen illesztett farokhoz vezet, és a mélyen lenyúló, nyitva hordott szárnyak. Az összkép finom, elegáns, semmi esetre se legyen esetlen és durva. A tyúkfajták közt egyedülálló a kakas ok tojótollúsága: a felső kormány tollak alakja, melyek egyébként az ivarnak megfelelően hosszúak és sarló alakúak, a vad bankiva tyúkhoz hasonlóan a sebright kakasnál majdnem olyanok, mint a tojóé. A felső kormány toll-pár többnyire csak kicsit hosszabb, mint a többi farktoll, és egészen finoman ívelt. A nyereg tollazata ne különbözzön a tojóétól. A fej pontok: finoman gyöngyözött rózsataraj, elöl jól telt, hátrafelé keskenyedő, és egyenes tüskében végződő. Az enyhén ereszkedő taraj vég nem hiba, viszont kevésbé értékes a durva, súlyos taraj szerkezet vagy a nem tüskében végződő taraj. A tarajnak már nem szederszínűnek kell lennie, mint korábban, hanem kárminpirosnak. A közepes méretű füllebenyek is pirosak. A szem színe sötétbarna, a lábak kékes-szürkék. A tojó neméből adódóan összességében még kecsesebb és törpeszerűbb, mint a kakas.
   
  Szín és minta
   
  Sebright - ezüst, tyúkA tipikus sebright-szegélyezettségnél az alapszín egészen a toll pereméig visszaszorul, és ott mélyfekete, zölden fénylő szegélyként jelentkezik. Fontos, hogy a tollak elég szélesek és mandula alakúak legyenek, melyek az ezüstszínűeknél fehér tollmintával, az aranyszínűeknél aranybarna belső rajzolattal rendelkeznek. Nagyon nagy jelentőséggel bír a tollközép tisztasága, melyen az ezüstszínűeknél nem lehet sötét vagy sárgás színberakódás, és az aranyszínűeknél szép aranybarnának kell lennie, nem nyomhatja el agyagos színeződés. Minden egyes tollon egyenletesnek kell lennie a fekete szegélynek, ne legyen se túl széles, se túl keskeny. A farktollakon és a kormánytollakon is megjelenik az alapszín. A szegély a szárnyakon jellegzetes csíkozottságban jelenik meg. A korrekt szín és minta csak az elég széles tollon jut teljesen érvényre, a keskeny, lándzsa alakú toll ezért éppúgy hiba, mint a dupla szegély, a szürke szegély és a félhold alakú minta. Hollandiában citromszínű sebright is létezik.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A sebright tisztán kiállítási fajtaként az élénk, eleven törpetyúkot testesíti meg. A különleges szín, a finom mintázat, a kakas Antwerpeni szakállas törpetyúk 19 érdekes tojótollúsága, emellett a robusztussága és meglepő vitalitása, finom alakja és kifejezett temperamentuma plusz pontot jelentenek, melyek mindig lenyűgözik a tenyésztőket és a kiállítás látogatóit. Keltetéshez 35 g-os tojásokat használjunk. Helyes tartás és takarmányozás mellett a tojó évente kb. 100 tojást rak.
   
  Súlykakas0,6 kg
   tojó0,5 kg

  Gyűrűméretkakas11 mm
   tojó9 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30 g

  A tojás színefehértől halványsárgáig
  Kategória: Törpe dísztyúkok S | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 3196 | Helyezés: 0.0/0