Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok S

  Törpe sulmvölgyi

  Törpe sulmvölgyi (sulmtaler)  Törpe sulmvölgyi (sulmtaler) - búzaszínű, kakasAlakját tekintve a tipikus parlagi tyúkformát testesíti meg: tömzsi, doboz alakú test, közepesen hosszú nyak, széles hát, telt nyereg és közepesen hosszú farok, mely a kakasoknál sarlótollakban gazdag. Az állatok alig középmagas lábakon állnak, de combjuk rövid, erős. A testtartás majdnem vízszintes, a kakas hátvonala hátrafelé kissé lejt. A tojó törzse különösen telt, emellett a testhezálló szárnyak még jobban kiemelik a parlagi tyúkformát. Bírálatkor döntő jelentőségűek a fejpontok: közepes méretű fej, hátra hulló, kicsi tollbóbitával, közepes méretű fűrésztaraj, mely nem lehet túl mélyen cakkozott, és úgynevezett csavart tarajként, főleg a tojóknál elöl nyomott redőt mutat. Füllebenyeik tiszta fehérek legyenek, az enyhe piros perem vagy foltok azonban nem nagyon csökkentik az értékét. Az á]]lebenyek közepes méretűek és kerekek; a szem narancspiros színű. A lábakon és a lábujjak közt látható vöröses csíkok tipikus fajtajellemzők, a láb egyébként hússzínű. A bóbitaképződés a tojónál kifejezettebb, mint a kakasnál. Az álló tarajt egyik nemnél sem kell hibának minősíteni.
   
  Szín és minta
   
  Törpe sulmvölgyi (sulmtaler) - búzaszínű, tyúkAz egyetlen színváltozatra, az arany-búzaszínűre az üde barnás vörös szín jellemző a kakas bóbitáján, a nyak- és a nyereg tollazatán. Melle, hasa, farka és combja zöld fényű mélyfekete. A háton és a vállakon lévő gesztenyebarna tollmezők jól illenek a szárnyak barnásvörös külső zászlóihoz; ezek alkotják a szárnyháromszöget. A tojó bóbitája, háta és fedőtollai zsemle-búzaszínűek. A mell színe viszont valamivel világosabb, a nyaktollazat kicsit sötétebb aranybarna, finom, fekete mintázattal. A nagy kormány tollak szürkésfeketék, barna színeződéssel.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A nehéz, tenyeres-talpas nagy testű, steiermarki sulmvölgyi tyúk törpe változata egy "elragadó miniatűr kiadás". Tetszetős az alakja, kellemes a tollruhája, meleg színárnyalatai és díszes tollbóbitája bizalmasságot fejez ki. A törpe sulmvölgyiek ezenkívül igen kis igényűek és figyelemreméltó a tojástermelő képességük.
   
  Súlykakas1 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színetejszínfehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok S | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 1014 | Helyezés: 0.0/0