Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok T

  Tollaslábú törpetyúkok

  Tollaslábú törpetyúk  Tollaslábú törpetyúk - porcelánszínű, kakasAz alaki jegyeket a nyak-, hát- és a farkvonal líra alakja, a széles, előredomborodó és magasan hordott mell és a lefelé tolt, lazán tartott szárnyak határozzák meg. Minden testvonalnak kereknek kell lennie, a törzsnek rövidnek, a hátnak szépen íveltnek. A magasan tartott farok enyhén szétterül. Fontos fajtajellemző a lábszár és a láb tollazata. A közepesen hosszú lábszárakon a tollazatnak sűrűnek kell lennie, a zárt lábtollazat csak a tollas középső és külső lábujjak révén jön létre. A combokon tollkarima alakul ki, amitől az állás mélyebbnek tűnik, mint valójában. A fej függelékei és a csőr inkább rövidek. A kakas és a tojó kis egyszerű tarajt visel, melynek vége követi a tarkót. A lehetőleg kicsi, kerek füllebenyek vörösek. Ügyelni kell, hogy a toroklebenyek ne legyenek túl hosszúak a kakasoknál. A szem piros színű, a láb színének nincs jelentősége. A szakállas tollaslábú törpék az utóbbi években örvendetes módon tovább terjedtek. Az állszakáll telt legyen, a pofaszakáll tollakban gazdag és terjedelmes. Fontos még, hogy a szakállasoknál a kakasnak sörényszerű nyaktollazata, a tojónak nyakfodra legyen.
   
  Szín és minta
   
  Tollaslábú törpetyúk - sárga fehér pöttyökkel, tyúkEz a fajta a 14 színváltozatával a legváltozatosabbakhoz tartozik a szín és a minta tekintetében: porcelánszínű, kék porcelánszínű, fehér, fekete, gyöngyszürke, sárga, fekete fehér pöttyökkel, sávozott, aranynyakú, ezüstnyakú, világos, nyírfaszínű. A citrom-porcelánszínűt 1984-ben ismerték el. Új színek a vörös és vörös színű fehér pöttyökkel. A porcelánszínűek a legismertebbek és a legelterjedtebbek. A sötét aranysárga alapszínen minden toll végén fekete pöttyök ülnek, bennük fehér gyöngyfolt látható. A kakas vállai és szárnyfedői sötétvörösek. Fontos a szárnyakon lévő sávszerű minta, a pintyminta vagy "lépcső", melyet mindenesetre csak az idős kakasnál várhatunk el. A kék porcelánszínűeknél a finom tejszínsárga alapszín részleges pigmentkieséssel keletkezett. Ennél a színváltozatnál ezüstös kékek a pöttyök, fehérek a gyöngyök. A fehér pöttyös sárgákat csak 1962-ben ismerték el. A fehér pöttyös feketéknél fontos a fehér minta egyenletes eloszlása a teljes tollazaton, melynek már a fiatal állatoknál is jól láthatónak kell lennie. Az arany- és az ezüstnyakúaknál hangsúlyt fektetnek a helyes színárnyalatra és az enyhe tűzöttségre a palást tollazatában. Hibás a sárga árnyalat a világosaknál; a nyírfaszínűek nyaktollazatának átütő tollszárcsík mintázata épp úgy . A szakáll színe feleljen meg a színváltozat palásttollazatának.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A tollaslábú törpetyúkok kerek vonalaik és a lábtollazat miatt sajátos módon "kellemesnek" tűnnek. A színképük és a mintázatuk változatos és gazdag választékú. Az állatok mindenesetre különleges ápolást igényelnek. A lábszár- és a lábtollak kinövése után már a csibéknek is viszonylag nagy helyiségre van szükségük, hogy ne tapossák le egymásnak a növekvő lábtollazatukat. Az ól finom homokja és a puha, rövidre nyírt gyep a kifutón segítik a lábszerkezet helyes, zárt kialakulását. A törpéket ezért csapadékos időben jobb, ha épületben tartjuk. Nyugodt, bizalmas vérmérsékletük miatt viszonylag könnyen hozzászoktathatók a ketrechez a kiállítás előtt.
   
  Súlykakas 0,75 kg
   tojó 0,65 kg

  Gyűrűméretkakas 16 mm
   tojó 15 mm

  A tenyésztojás minimális tömege 30 g

  A tojás színe fehér-barnás
  Kategória: Törpe dísztyúkok T | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 1389 | Helyezés: 0.0/0