Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1081
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok T

  Törpelábú törpetyúk

  Törpelábú törpetyúk  Törpelábú törpetyúk - ezüstnyakú, kakasA nagy testű változathoz hasonlóan a törpéknek hosszúkás, elöl alig emelkedő hengerformájuk van. A nyaknak ehhez inkább rövidnek, a hátnak pedig hosszúnak és szélesnek kell lennie. Elülső részén a "henger" görbületét a széles vállak optikailag kihangsúlyozzák, és a nagy, széles, szorosan testhezálló szárnyak alakítják ki. A kakasnak telt, hosszú a nyaktollazata és széles sarló-tollakban gazdag a farktollazata. A nyeregtájék dúsan fedett. A farka tompaszöget zárjon be a háttal. A fő-sarlótollaknak szépen kell ívelniük. Az elülső rész alsó fele akkor típusos, ha a mell kellően széles, mély és kerek. A hengerformát a hátulsó rész alsó felében a telt és széles has alkotja. A kakas közepes méretű, mérsékelten széles, nyújtott fején kis egyszerű fűrésztaraj ül 4-6 szabályos cakkal. A taraj lapja nem állhat szabadon, hanem enyhén követi a tarkó vonalát, de nem simul rá. A tojó taraja lehetőleg egyenesen álljon, és ne legyen túl nagy. Ha azonban hátul kissé oldalra hajlik a taraj, nem hiba. Az arc piros és szőrszerű tollakkal csak gyengén borított. A toroklebenyek akkor illenek a fej összkifejezéséhez, ha alig közepesen hosszúak és finom szövetűek. A füllebenyek csak közepes méretűek, mandula alakúak és fehérek legyenek. A csőr a törpénél is igen erős, de csak kicsit hajlott. Az alacsony állás döntő mértékben hozzájárul a fajtának megfelelő megjelenéshez. Hozzátartoznak a rövid, tollazatba rejtett combok és a rövid lábak, melyeknek azonban teljesen láthatónak kell lenniük. A törpelábúság genetikai összefüggéseit a nagy testű változatnál vázoltuk. Az összképet a telt, de jól testhez simuló, kemény és széles tollazat teszi teljessé. A tojónál különösképp elő kell tűnnie a telt, mély hastájéknak. Durva hibának számít indokolható módon a túl magas állás, a túl rövid és keskeny test, a kakas dísztollai fejlettségének visszamaradása, a túl meredek farok tartás és a fej túlfejlett függelékei.
   
  Szín és minta
   
  Törpelábú törpetyúk - ezüstnyakú, tyúkA fehéreknek ugyan a lehető "legtisztábbnak" kell lenniük, a kakasok dísztollaiban azonban megengedett az enyhén sárgás árnyalat. A csőr és a láb színére "kékesfehér-palaszínű" az előírás. Ha az állatoknak színesek a tollai és/vagy túl sárgák, csökken az értékük. Az ezüstnyakúak fej-, nyak- és nyeregtollazata ezüstfehér, fekete szárcsíkokkal. A kakas fehér tollakat visel a hátán, a vállain és a szárnyfedőin. A főevező tollak feketék és fehér a külső peremük. A fehér szárnyháromszöget az evező tollak fehér külső zászlaja adja, melyek belső zászlóinak feketéknek kell lenniük. Zöld fény látható a mell, a has és a comb tollazatán, valamint a szárnyszegélyen. A tojó fedőtollazata feketével tűzött ezüstszürke. Ehhez jön még a tollgerincek világosszürke erezetmintája. Világos lazacszínű a mell-, szürke a comb- és a hastollazat. A nagy farktollak feketék-melírozott szürkésfeketék legyenek. Színhibának számít az átütő szárcsík mindkét nemben, az erős, sárgás árnyalat az ezüstszínű tollakon, a fehér szegélyű mell és combok. A túl sok barna szín, a túl világos vagy sötét alapszín a tojónál, a túl durva tűzöttség a fedőtollakon és a rozsdavörös színlerakódás a szárnyfedő tollakon. A túl világos vagy szürkével átszőtt mellszínt sem látják szívesen.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A törpelábúság miatt folytatott túlzott (remélhetőleg múló) állatvédelmi vita ellenére, a törpe rövidlábúak sokat ígérő útra léptek. Természetesen valószínűleg csak a lelkes tenyésztők kezében maradnak, akik továbbra is más színváltozatok kialakításán dolgoznak. A viszonylag jó röpképesség megfelelően magas kerítést tesz szükségessé. Ez a kedves, alacsony állású törpetyúk a hihetetlenül furcsa megjelenése, és igen jó tojástermelő képessége miatt kedvelt (R. Wandelt).
   
  Súlykakas0,9 kg
   tojó0,8 kg

  Gyűrűméretkakas15 mm
   tojó13 mm

  A tenyésztojás minimális tömege35 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok T | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 539 | Helyezés: 0.0/0