Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Faketrec/kenel tyúkoknak (0)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1087
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Törpe dísztyúkok T

  Türingiai törpe szakállas tyúk

  Türingiai törpe szakállas tyúk  Türingiai törpe szakállas tyúk - ezüst fekete pöttyös, kakasA szakállképződés, melyről a fajta a nevét kapta, még a formánál is fontosabb fajtajellemző. A szakállnak a kakasnál és a tojónál is teltnek és osztatlannak kell lennie. A fajtaleírásban lévő "pufók arc" kifejezés tényleg indokolt azoknál az állatoknál, melyek az erős állszakáll felett gazdag és kemény tollazatú arcszerkezettel rendelkeznek. Ezzel kapcsolódik a kakas hátul nagyon dús tollazatú nyaka és a tojó tarkóján lévő tollfodor is. Maradjunk a többi fejpontnál: mindkét nemnek kis, finoman cakkozott álló taraja és sötétbarna szeme van. A füllebenyeket és az állebenyeket eltakarja a szakáll, és értékeléskor nem veszi azokat figyelembe. Az alaki jegyek: erős, hengeres testvonal tömzsi arányokkal, enyhén lejtő hátvonal, mely meg szakítás nélkül megy át a farokba. A kakas farkának tollban gazdagnak kell lennie, melyet magasan hord. A sarlótollak kellő szélességére is figyelnek. Széles, lekerekített melltájék, kissé lazán hordott szárnyak, melyek azonban nem lógnak túl mélyre, mint az antwerpeni törpe szakállasnál, és széles tövű farktájék tartozik még a durvának tűnő formához. A combok rövidek és feszes tollazatúak legyenek, a lábak alig középhosszúak. A láb színe a tollazat színétől függően változik.
   
  Szín és minta
   
  Türingiai törpe szakállas tyúk - fekete, tyúkAz engedélyezett színváltozatok: fekete, fehér, kék, vörös, sárga, karvalyszínű, arany fekete pöttyös, ezüst fekete pöttyös. A legújabb színváltozat a chamois fehér pöttyös. A feketéknek és a kékeknek sötét a lábuk, a többi színváltozatnál palakék ill. a karvalyszínűeknek hússzínű és a fehéreknek fehér a lábuk és a lábujjuk.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  A türingiai törpe szakállas tyúkok éppen az utóbbi években szereztek nagyobb kedvelői kört. A fajta a magas kiállítási értéke, az érdekes fejpontjai, a kifejezetten kis igény és a szelídség miatt kedvelt.
   
  Súlykakas0,7 kg
   tojó0,6 kg

  Gyűrűméretkakas13 mm
   tojó11 mm

  A tenyésztojás minimális tömege30 g

  A tojás színefehér
  Kategória: Törpe dísztyúkok T | Hozzáadta: Imre (2010-10-19)
  Megtekintések száma: 911 | Helyezés: 0.0/0