Gyöngytyúk
A gyöngytyúk a legkülönösebb háziszárnyasunk. Eredeti élőhelye Afrika,
de nem ott háziasították. Domesztikációjának több ezer éves története
során tenyésztésével alig foglalkoztak, így megőrizte félvad
természetét, valamint megjelenésében is szinte változatlan maradt.
Különböző alfajait és színváltozatait ma még elsősorban díszbaromfiként
tenyésztik. Ez jelentősen növeli forgalmi értéküket, mert az a gazdasági
teljesítményükért tartott madarak árának a háromszorosát, sőt
ötszörösét is elérheti. Sajátos hangja kifejezetten kellemetlen és
semmiképp nem „díszmadárhoz” illő.
Magyarország és a világ húsfogyasztásában is egyre kevesebb zsíros hús
szerepel. Sokkal nagyobb az érdeklődés a fehérjében gazdag, könnyen
emészthető húsok így a baromfitermékek iránt. Ez adott és ad most is
nagy lendületet a világ baromfitenyésztésének. Az igényeket már nem
lehet kielégíteni háztáji és kisüzemi módszerekkel. Azonban
társadalmunkban vannak olyan tudatos vásárlók, akik egyre nagyobb
érdeklődést mutatnak a szabad tartásban nevelt baromfik és belőlük
készült termék iránt. A gyöngytyúk tökéletesen megfelel ezeknek az
elvárásoknak, mert félvad természete miatt igényli a korlátlan szabad
területet, valódi élettere a tanyasi környezet. Kiváló alkalmazkodó
képessége révén ennek ellenére az intenzív tartást is elviseli.
A gyöngytyúk termékeket a legigényesebb piacokon keresik. Tojásának és
húsának minőségét sajnos még sem ismeri kellőképpen minden vásárló.
Értékes, ízletes, tápláló és fehérjében gazdag húsa nem a vörös húsokhoz
sorolható, de a bőre sötétes árnyalatú, amely a fogyasztókban
idegenkedést vált ki. Itt kapnak szerepet a különböző színváltozatok,
ugyanis a kékesszürke és az ezüstszínű gyöngytyúk kivételével, melyeknek
lilás árnyalatú a bőre az összes többi színváltozaté halvány
rózsaszínes-sárgás, de például a petty nélküli színváltozatok
kifejezetten sárga bőrt mutatnak. Vékony és könnyű csontja következtében
vágási vesztesége kedvező. Tojástermelése lényegesen elmarad a
tyúkétól.
Sajnálatos, hogy a gyöngytyúk tenyésztésének és tartásának módjait a
tenyésztők nem igazán alkalmazzák. Hozzá kell tenni, hogy ez hazánkban
jellemző, mert francia és olasz tenyésztők szinte tökéletesre
fejlesztették a gyöngytyúk nemesítését, tartását. A gyöngytyúktenyésztés
jelentőségéhez mérten kevésbé becsült ágazata a
baromfitenyésztésünknek, noha nemesítésére, nagyüzemi tartásának
aprólékos kidolgozására több lehetőség is kínálkozik.
A gyöngytyúk származása, kultúrtörténete és elterjedése
A gyöngytyúktenyésztés rövid története és helyzete hazánkban
A gyöngytyúk rendszertana és „fajtái”
A gyöngytyúk színváltozatai
A gyöngytyúk értékmérő tulajdonságai
forrás: Kökény Krisztián
A gyöngytyúk származása, kultúrtörténete és elterjedése
A gyöngytyúktenyésztés rövid története és helyzete hazánkban
A gyöngytyúk rendszertana és „fajtái”
A gyöngytyúk színváltozatai
A gyöngytyúk értékmérő tulajdonságai