Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Ragasztás, lakkozás (11)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1145
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok P

  Plymouth rock

  Plymouth rock 


   kakasNagy, erős, inkább megnyúlt tyúk, elég magas és széles állással. Büszke tartású, élénk vérmérsékletű, de nem kellemetlen temperamentumú.
  Törzse hosszú, széles, mély, megemelt téglalap formát képez. Tojóknál ez kifejezettebb, de jobban lekerekített is.
  Feje meglehetősen kicsi, nem túl kicsi fejtetővel, többnyire kerekített.
  Arca vörös, gyengén tollazott, inkább szőrözött. Szemei nagyok, tüzes tekintetűek, sárgától a vörös színig terjedők. Minél inkább vörös színűek, annál kedvezőbben ítélik meg azokat a kiállításokon.
  Csőre rövid, erős, sárga. Taréja egyszerű, kicsi, nem túl mélyen fogazott. Angliában és az USA-ban inkább a nagyobbat kedvelik. Állebenye meglehetősen hosszú. Füllebenye közepesen nagy, vörös. Nyaka középhosszú, erős, függőlegesen tartott, gazdagon tollazott. Vállai szélesek és jól lekerekítettek. Szárnyai magasan hordottak, rövidek, szorosan a testhez simulók. Háta széles, közepesen hosszú, elöl-hátul azonos mértékben széles és enyhén emelkedik. Az ágyéktájék a farokba észrevétlenül megy át.
  Nyeregtájéka telt, gazdagon tollazott. Melle széles, jól lekerekített, mélyen hordott. Hastájéka széles, mély, telt. Combjai középhosszúak, erősek, tollazata jól fekvő, simuló. Lábai inkább hosszúak, erősek, azonban semmiképpen sem durva csontúak; simák, sárgák. Lábujjai hosszúak, jól széjjelállók. Faroktollai rövidek és teltek, szélesen viseltek, nagyon sok fedőtollal borítottak, megtörés nélkül követik a hátvonalat. Tojóknál alig ugrik elő a fedőtollakból.
  Tollazata szorosan fekvő.

  Az alacsony állás, a lejtős, keskeny vagy pontyhát, a keskeny mell, az elhegyesedő hátsó testfél, a meredeken emelkedő farok hibának számít. Ide sorolják a szűk lábállást, a durva fejet és az erősen tollas arcot is.
   
  Szín és minta
   
  tojóElőfordul sávozottban, feketében, sárgában és fehérben, világosban, sötétben és fogolyszínben. Gazdasági jelentősége a sávozott és a fehér színváltozatnak van.

  A sávozott esetében minden egyes fedőtollon lehetőleg egyenletesen és többször váltakozik az egymástól határozottan elváló fekete és kékesszürke keresztcsíkozottság. A csíkok egyenesen futnak. A kakasnál keskenyebb, a tojónál szélesebb a fekete sáv, és emiatt a tojók sötétebbeknek, a kakasok világosabbaknak hatnak. A tollazat hegye fekete, az aljtollazat elég telt színű. A tojók kissé sötétebb lábszíne megengedett. A tollazat színének tisztának, rozsdásodás mentesnek kell lennie. Az aljtollazat mentes minden rajzolattól. A sávozottság génje az ivari kromoszómához kötött.

  A fehér változatnak mentesnek kell lennie a sárgás árnyalattól. Vakítóan fehér tollruhát várnak el. A fiataloknál sem lehet erősen sárgás tollazat.

  A fekete plymouth mindenkor mélyfekete színű, zöldes, fémfényű ragyogással. A kakasoknál az aljtollazat a bőrhöz közelítve világos. A tojóknál a sárga lábszínre kell törekedni. A csőr sárga és szaruszínű is lehet. A kakasok sarlótollában kevés fehér, a tojóknál kissé tisztátalan színű lábak elnézhetők, ha azok egyébként jó alakúak.

  A világos plymouth tollazatának színe hasonlít a világos sussex tollszínéhez, részleteiben jól érzékelhető különbségek vannak.

  A fogolyszínű-szalagos színű kakas feje vörösesbarna, a nyak és az ágyék tollazata (kis sarlótollak) aranybarna, nagyon határozottan megtörve fekete csíkozással. A hát és a lapockák vörösesbarnák, a szárnypajzs aranyvörös, feketével áttörve, és szalagot alkotnak. A másodrendű evezők feketék, az elsőrendűek barnásvörösek, szárnyháromszöget képeznek. A szárnytollak feketék, barna szegéllyel. A kis és nagy sarlótollak zöldesfeketék, az utóbbi barnásan átitatott. A mell, a has, a comb fekete, minden egyes toll esetében kifejezett barna szegélyezettséggel. A tojók alapszíne mély aranybarna, inkább a szürkébe, mintsem a sárgába hajló. A keskeny fekete rajzolat emeli a látványt. Ennek a rajzolatnak lehetőleg szabályosnak kell lennie az egész testen. A fej barnásvörös, a nyaktollazat aranyvörös, hullámos csíkozottsággal. A sarlótollaknak szürkébe kell átmenniük. A farok- és a kormánytollak feketék, de sötétbarnák is lehetnek.

   
  Egyedi tulajdonságok
   

  Kettős hasznosítású, kiváló tojó és gyorsan nő. Az egyetemes tyúkfajták közé számítják, mert minden irányban elsőrendű teljesítményeket tud felmutatni. Magyarországon gyakori fajta, de legfőképpen a sávozott és a fehér színváltozat terjedt el.

  A sávozottat kezdetben broiler- majd tojóhibrid előállításában használták.  Jelenleg a Bábolna-Harco hibrid előállításában is részt vesz. A fehér színűeket broiler-előállítására használják fel, itt az anyai vonalak kialakításában vesz részt. Ezeknél a vonalaknál sárga és fehér bőrszín is létezik (a fogyasztók elvárásának megfelelően) 3,0-4,5 kg. súlyúak. A húshibridek előállításában már a sárga (buff) tollszínű is kezd elerjedni, így a sárga plymouthok jelentősége is növekedni fog valószínűleg.

   
  Súlykakas3 - 3,5 kg
   tojó2,5 - 3 kg

  Gyűrűméretkakas22 mm
   tojó20 mm

  A tenyésztojás minimális tömege55 g

  A tojás színesötét sárgás
  Kategória: Dísztyúkok P | Hozzáadta: Imre (2011-01-10)
  Megtekintések száma: 6903 | Helyezés: 0.0/0