Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Fórum új válaszai
 • Ragasztás, lakkozás (11)
 • Galéria képei
  Honlap-menü
  Belépés
  Keresés
  Körkérdésünk
  Milyen típusú tyúkokat tartasz, tartanál?
  Összes válasz: 1152
  Mini-chat
  200
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Dísztyúkok A

  Australorp

  Australorp


   
  Fekete, kakas Átlagos testsúlyú, élénk vérmérsékletű, kettős hasznosítású tyúk. Inkább hosszabb, de mélysége és szélessége sem eshet kifogás alá. Zárt, testhez simuló tollazata van.
  Törzse mély, egyenes és kecses tartású, hátrafelé enyhén lejt. Fejét jóval a faroktollmagasság felett tartja. A tojóknál mindez jobban kifejezésre jut.
  Bőre finom szerkezetű. Feje finom, jól formázott. Közepes hosszúságú, enyhén domborodó. Arca tollatlan, sima felületű, finom szövetű, feszes, nem ráncos, a szem feletti rész (a szemöldök) vörös színű.
  Szemei nagyok, kifejezők, sötétbarna színűek. Hátulról és elölről nézve is a koponya felső részén ülnek, jó elhelyezkedéssel.
  Csőre kissé hajlott, erős, középhosszú, fekete színű, de színében hasonlít a lábak bőrszínéhez.
  Taréja közepes nagyságú, felálló, fűrészelt (négy–hat fűrészfog), a hátsó része lefele tendál anélkül, hogy megérintené a nyakat. Szöveti szerkezete finom, de nem fényes.
  Állebenye közepes nagyságú, szépen ívelten lekerekített. A taréjhoz hasonló szöveti szerkezetű.
  Füllebenye kicsi és nyújtott, inkább hosszúkás, vörös színű, sima.
  Nyaka középhosszú, dús tollazat ékesíti, finom átmenetet képez a fejhez, majd fokozatosan szélesedik a hát irányába úgy, hogy a vállaknál már határozottan széles.
  Vállai nem kiemelkedőek, ellenben jól lekerekítettek.
  Szárnyai közepesek vagy kissé nagyobbak. Jól záródnak a törzshöz, vízszintesen tartottak. Az elsőrendű és a másodrendű evezőtollak egyaránt szélesek.
  Háta elég hosszú, emellett a kellő szélesség is jellemzője a fajtának. A vállaktól a hát közepéig enyhén lejt, ezt követően a farokig egyenletesen emelkedik. A sarlótollak hiánya miatt a tojóknál ez szembetűnőbb.
  Nyeregtájéka oldalról nézve lekerekített, széles, nincs érdemleges pehelytollképződése.
  Melle tömött, jól lekerekített, igen jól előredomborodó. A mellcsont hosszú és egyenes.
  Hastájéka széles, elég mély, pehelytollakban gazdag. Combjai húsosak, eléggé hosszúak, még éppen láthatók. A tojóké jobban kiemelkedő. Lábai középhosszúak és erős csontozatúak. Szemből nézve kör alakúak. A két láb egymástól megfelelő távolságban álló. A térd részlegesen fedett a tollazattal, a lábszár teljes hosszában ez alatt a „tollvonal” alatt van. A lábfejet és lábujjakat toll vagy pihe nem fedi. A lábakat és az ujjakat fedő bőr színe fekete, a talp sárga színű. A köröm fehér színű.
  Lábujjai egyenesek, nyitottak. Faroktollai középhosszúak és szélesek, középmagastól a magasig hordottak, a hátból kiindulva folyamatos átmenetet képeznek, a tojóknál kissé lazább szerkezetűek. Számos, jól ívelt sarlótolla van, a fedőtollak csaknem elfedik a kormánytollakat. A hosszú, hegyes farok büntetendő.
  Tollazata dús, fémfényű ragyogása követelmény. Egy-egy fedőtoll széles kell, hogy legyen. A tollak puhák, de záródnak. Minimális a pehelytoll aránya, mindössze a test alsó részén lehet dúsabb, és legfeljebb a combokat takarhatja. A túl hosszú kormány- és sarlótollak nem kívánatosak.
   
  Szín és minta
   
  Fekete, tyúk A kettős hasznosítású fajtákhoz hasonlóan színében nem túl változatos. Előfordul feketében, fehérben, kék szegélyezettben.

  Fekete – Mindkét nemnél fekete a csőr, a szemek feketék vagy sötétbarnák, de a fekete írisz kedveltebb. Arc, taraj, fülcimpa és toroklebeny élénkvörös. A láb fekete, míg a talp fehér. A bőr fehér. Sötét pehelytollak kívánatosak. A fényes fekete csőrön kis világos jelzettség megengedett, de csak a kakasoknál. A lábak és az ujjak színe is fekete. A talp és az ujjak talajjal érintkező felülete fehér, esetleg világos rózsaszínű. Sohasem lehet sárga. A körmök fehértől a világos szaruszínig terjedhetnek. A matt, fénytelen, violafényű vagy bronzragyogású tollazat megengedhetetlen. Fehér evezőjű állatok nem lehetnek kiállítási madarak.

  Fehér – A kakasok dísztollai között enyhe sárgás árnyalat megengedett. A láb bőrszíne lehetőleg sötétkék. A kékes még elfogadható. A szem színe sötétbarnától a vörösesbarna tartományban lehetséges. Minden ettől jellemzően eltérő színalakulás durva hibának számít.

  Kék-szegélyes – Az alapszín mély szürkéskék. A mell és a combok minden tollának egyenletesen fekete szegélyezettnek kell lennie. A nyak, a nyeregtájék bársonyfekete. A kakasok összességében sötétebb összbenyomást adnak, mint a tojók. Ezek alapszíne egyezik a kakasokéval, ám minden egyes fedőtoll feketén szegélyezett. A lábujjak és a lábak színe fekete, a talp és az ujjak talajjal érintkező felülete fehértől a világos rózsaszínig terjed. A rozsdásság az egész testen, különösen a nyaktollakon és a kis sarlótollakon hibának számít. Szintén hiba a hiányzó szegélyezettség, a fekete vagy foltos tollak a hátat fedő tollak között.
   
  Egyedi tulajdonságok
   
  Mivel jó tojáshozamú és húsfajta is egyben, ezért különösen kisgazdaságokba és önellátó háztartásokba ajánlják. Egy 1922-1923-as felmérés szerint 6 australorp tojó 1857 tojást tojt 365 nap alatt, ami rekordnak számít és ami átlagosan 309,5 tojást jelent / tojó / év! A tojáshozam nyilván a helyes takarmányozástól és annak minőségétől függ. Mindezek ellenére elterjedtségének az előretörése nem várható, már csak a fogyasztók által nem kedvelt lábszíne miatt sem. Állománynagyságáról nem rendelkezünk konkrét információval.
   
  Súlykakas3,5 - 4 kg
   tojó2,5 - 3 kg

  Gyűrűméretkakas22 mm
   tojó20 mm

  A tenyésztojás minimális tömege55 g

  A tojás színevilágosbarna
  Kategória: Dísztyúkok A | Hozzáadta: Imre (2010-11-22)
  Megtekintések száma: 7678 | Helyezés: 0.0/0